Ve druhém kole senátních voleb v Praze 9 vyzve současného senátora Smoljaka vojenský historik Stehlík

Ve druhém kole senátních voleb v Praze 9 a 14 vyzve stávajícího senátora Davida Smoljaka (koalice STAN, Pirátů a TOP 09) vojenský historik Eduard Stehlík (ODS). Neuspěli třeba předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása (Trikolóra) ani bratr současného senátora Filip Smoljak (PRO Zdraví). Účast voličů byla ve 24. obvodě přes 33 procent.

Současný senátor David Smoljak měl jasný náskok před ostatními kandidáty už od prvního sečteného okrsku, držel si podporu přes 40 procent. Do voleb ho vyslala koalice STAN, Pirátů a TOP 09. Scenárista a publicista působí v Senátu teprve krátce, vstoupil do něj po doplňovacích volbách v dubnu 2019 v barvách STAN se ziskem 59,5 procenta hlasů.

Bylo to poté, co na funkci ze zdravotních důvodů rezignovala senátorka Zuzana Baudyšová (za ANO). Díky Smoljakovi se stal klub STAN nejpočetnějším v horní komoře parlamentu. Smoljak považuje za své hlavní téma svobodu veřejnoprávních médií. V Senátu se věnoval i dostupnému bydlení.

Z druhého místa postupuje do druhého kola kandidát ODS Eduard Stehlík. Předseda Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, ředitel Památníku Lidice, vojenský historik a bývalý voják z povolání získal ve druhém kole přes 30 procent hlasů. V minulosti působil mimo jiné také jako poradce na ministerstvu obrany, kde řídil odbor pro válečné veterány. Věnovat se chce bezpečnostní politice, zahraničním vztahům nebo tématům ze sociální oblasti.

Oba postupující si zachovali poměrně velký náskok před zbylými devíti kandidáty. Třetí místo patří někdejšímu poslanci a předsedovi Národní rady osob se zdravotním postižením Václavu Krásovi v barvách Trikolóry, který dostal skoro šest procent hlasů.

Neuspěl ani kandidát ČSSD, tiskový mluvčí a PR specialista David Pavlát nebo za SPD živnostník Vítězslav Novák. Víc než desetinásobně méně hlasů než vítěz prvního kola získal jeho bratr, sociální pracovník a manažer Filip Smoljak, kandidát hnutí Zdraví Sport Prosperita. Oba jsou syny slavného režiséra, scenáristy a herce Ladislava Smoljaka.

V Praze se teď volí v obvodech Praha 1, Praha 5 a Praha 9. Souběžně probíhající krajské volby se Prahy netýkají. I proto tu sčítání hlasů probíhalo rychleji.

Senátní obvody nekopírují městské části, po kterých jsou pojmenovány. Obvod Praha 9 (obvod č. 24) zahrnuje území městské části s výjimkou katastrálních území Hrdlořezy, Hloubětín a části Malešic. Dále zahrnuje území Prahy 14, Kbel, Horních Počernic, Újezdu nad Lesy, Běchovic, Dolních Počernic, Klánovic, Kolodějů, Satalic a Vinoře.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.