Na větší venkovní akce s rouškou a při návratu do Česka formulář. Zavádí se další ochranná opatření

Z důvodu vysokého nárůstu počtu infikovaných koronavirem se od pondělí 21. září zavadí nová opatření proti šíření nákazy. Lidé na početných venkovních akcích musejí nosit roušky, v Praze se na vysokých školách učí absenčně, při příjezdu z rizikové země je třeba vyplňovat informační formulář pro hygieniky.

Od pondělí 21. září se v Praze a na několika místech (Středočeský kraj, Chebsko, Uherskohradišťsko, Zlínsko a Kroměřížsko) povinnost nosit roušky nově vztahuje i na větší venkovní akce. Na všech venkovních akcích nad sto lidí je povinnost mít zakrytá ústa a nos. Hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová upřesnila, že opatření se týká organizovaných akcí, například koncertů pod širým nebem. V Praze musí být také v době od 0:00 do 6:00 hodin zavřené restaurace, bary a jiná stravovací zařízení.

Osoby cestující ze zemí, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy, mají nově povinnost vyplnit elektronický příjezdový formulář, a to ještě před příjezdem do ČR. Vyplněním a odesláním formuláře tak automaticky informují příslušnou hygienickou stanici o svém příjezdu.

Doklad o vyplnění formuláře musí předložit i při hraniční či pobytové kontrole, bude ho možné vytisknout nebo zobrazit na mobilním zařízení. Do pěti dnů od příjezdu z rizikové země by pak daná osoba měla absolvovat test, jehož výsledek neprodleně doručí místně příslušné hygienické stanici. Pokud nedojde k předložení výsledku testu do sedmi dnů od příjezdu, budou nařízena karanténní opatření.

V rámci cestování mezi zeměmi EU je nově možné předložit po příjezdu výsledek testu, který byl proveden v jiném členském státu EU a není starší více než 72 hodin. Tuto možnost mají občané EU, včetně občanů ČR a občanů třetích zemí s povoleným pobytem v EU. Opatřením došlo i k rozšíření okruhu osob, které mohou do Česka přicestovat za svým partnerem. Nově mohou po prokázání dlouhodobého partnerského vztahu přijíždět partneři občanů EU s přechodným pobytem nad 90 dní nebo trvalým pobytem v ČR.

Ministr vnitra Hamáček o aktuálních nouzových opatřeních v Česku (zdroj: ČT24)

Do 31. října 2020 platí na území hlavního města Prahy zákaz osobní přítomnosti studentů na výuce při studiu na vysoké škole. Opatření se nevztahuje na zkoušení za přítomnosti nejvýše deseti osob; laboratorní, experimentální nebo uměleckou práci za přítomnosti nejvýše 15 osob; klinickou a praktickou výuku a praxi. Možné jsou také konzultace a návštěvy studoven nebo knihoven.

V Praze a některých krajích platí zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. Výjimkou jsou návštěvy u nezletilých a umírajících pacientů. Přítomnost otců u porodu je dál povolená, ale pouze za splnění stanovených podmínek (povinné zakrytí dýchacích cest, tělesná teplota do 37 stupňů Celsia, nepřítomnost příznaků covidu-19 a izolace rodičky od ostatních). 

Vláda aktivuje Ústřední krizový štáb

Vláda od 21. září znovu aktivovala Ústřední krizový štáb. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který mu bude předsedat, na Twitteru uvedl, že poprvé zasedne v pondělí odpoledne. Premiér Andrej Babiš (ANO) v posledních týdnech odmítal návrhy ČSSD a opozice na svolání štábu, v pátek ale změnil názor po výzvě Asociace krajů.

Podle dřívějšího Babišova vyjádření by měl doznat změn statut krizového štábu. Na jaře se podle něj ukázalo, že některé komise nebyly potřebné, navíc role štábu bude jiná než při první vlně covidu-19.

Přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku klesl v neděli po šesti dnech pod tisíc. V neděli jich přibylo 985, což je zhruba polovina sobotního nárůstu. O víkendu ale laboratoře zpravidla méně testují. Přibližně o polovinu klesl počet pozitivních testů i předchozí neděli, v pracovních dnech pak počty opět vzrostly, maximem je čtvrtečních 3129 případů. Během pondělí zatím přibylo 783 nových nakažených.

Od začátku koronavirové epidemie v březnu nakazilo již přes 50 tisíc lidí - 50 071. V posledních týdnech tempo růstu nákazy covidem-19 rychle roste. Zatímco hranice 10 tisíc nemocných padla za tři a půl měsíce (15. června) a dalších 10 tisíc přibylo za dva měsíce (17. srpna), k dosažení hranice 30 tisíc prokázaných nákaz už stačily pouze tři týdny (9. září). Nyní počet pozitivních testů roste v řádu několika tisíc denně, na posledních 10 tisíc potvrzených případů stačilo pět dnů.