S návrhem nouzového stavu v pondělí na vládu nepůjdu, říká Vojtěch. Čeká ale debatu o jeho zavedení

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) neplánuje navrhnout vládě zavedení nouzového stavu. Očekává ale na toto téma diskusi. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. V pořadu také předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý prohlásil, že při denním přírůstku vyšším než čtyři tisíce případů by se obával o zdravotní kapacity a necovidovou péči. Hlavní hygienička Jarmila Rážová předeslala, že není příznivcem úplného zavírání škol. Počet zemřelých s koronavirem v Česku o víkendu překročil 500.

Vojtěch podle svých slov v pondělí na vládu nepůjde s návrhem na vyhlášení nouzového stavu, očekává ale diskusi na toto téma. Kabinet by nouzový stav potřeboval, pokud by chtěl dělat hlubší epidemická opatření. Poučili jsme se z jara a rozhodnutí soudu, který nám dal určité mantinely, dodává ministr zdravotnictví.

Doplňuje také, že v případě potřeby může vláda zasednout a o nouzovém stavu rozhodnout okamžitě kdykoliv, kdy bude potřeba.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který by měl vést Ústřední krizový štáb, uvedl, že vyhlášení nouzového stavu není v nejbližších dnech na stole. Krizový štáb podle něj sdělí, jakým směrem se za jakého vývoje nákazy bude směřovat.

Hamáček řekl, že nouzový stav je vyhlašován, když situace už není zvladatelná standardními prostředky. „To není v nejbližších dnech na stole. Ty predikce jsou složité, ale sami odborníci říkají, že zdravotnický systém zvládne hospitalizované, kteří souvisejí s počtem nakažených až do 120 tisíc, což rozhodně není otázka září, to je spíš v predikcích v říjnu,“ popsal vicepremiér.

Základ podle něj je v žádném momentě nepřehltit zdravotnický systém. „My budeme dělat všechno pro to, abychom zdravotnický systém nezahltili,“ dodal.

Nárůst potvrzených případů koronaviru v Česku v sobotu mírně zpomalil. Laboratoře potvrdily 2046 nových případů nákazy, o 65 méně než v pátek. Ve volném dni, kdy se testuje méně, je to ale nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie v zemi. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Aktuálně nakažených je 23 579 lidí, hospitalizovaných je 516 lidí, z toho 94 ve vážném stavu. Počet lidí, kteří v České republice zemřeli s nákazou koronavirem, překročil 500. O víkendu zemřeli zatím tři, celkem tedy od počátku epidemie v zemi 502.

Počty nakažených i hospitalizovaných se v zemi výrazněji zvyšují od počátku minulého týdne. V úterý 8. září denní nárůsty potvrzených případů koronaviru poprvé překonaly tisícovku a týden se s výjimkou minulé neděle denně držely na této úrovni. Nový rekord v počtu denních přírůstků Česko zaznamenalo tento týden ve středu, kdy přibylo 2135 nakažených. Ve čtvrtek bylo i toto číslo překonáno, když laboratoře potvrdily 3128 případů nemoci covid-19.

Připravenost systému

Podle Černého se při denním přírůstku větším než čtyři tisíce případů zdravotní systém přiblíží momentu, kdy bude potřeba omezit necovidovou zdravotní péči. „Budeme muset zásadně vstoupit do rozsahu poskytování zásadní necovidové péče,“ předesílá. Připouští, že takový přírůstek může přijít už v příštím týdnu.

Dodává také, že v počtech případů vyčnívají Praha a Jihomoravský kraj. Hlavní město se podle něj blíží momentu, kdy bude muset aktivovat záložní kapacity. „Pokud zůstane stávající tempo přírůstku pacientů, tak systém má vždy zhruba tři týdny, aby se nachystal na to, co přijde,“ doplňuje.

Stav systému zdravotnické péče
Zdroj: ČT24

Vojtěch si nemyslí, že by v příštím týdnu mělo dojít k zaplnění míst. Systém je podle něj připraven na zvládnutí nerovnoměrných kapacit. Například Karlovarskému kraji by pomáhaly nemocnice z Plzeňského kraje. „Bude potřeba pacienty směřovat do jiných krajů, do jiných nemocnic. To se může stát vzhledem k nerovnoměrnosti kapacit,“ avizuje ministr.

Koncerty a sportovní akce mohou být omezeny, divadla ne, tvrdí Vojtěch

Šéf českého zdravotnictví také řekl, že není příznivcem plošného lockdownu. Jako cestu vidí cílená opatření, například zákaz návštěv v domovech seniorů při vysokém výskytu viru –⁠ nyní toto opatření platí v Praze.

Připustil také možná další opatření, kterými by jeho resort omezoval hromadné akce. „Viděl jsem videa ze sportovních utkání, kde fanoušci velmi hlasitě podporují svůj tým, jsou tam natěsno, koncerty a podobně,“ jmenuje ministr. Naopak divadla podle něj nejsou tak riziková, protože lidé v nich sedí a nekřičí či nemluví.

Otázky Václava Moravce 20. 9. 2020 –⁠ 1. část (zdroj: ČT24)

Rážová souhlasí s částečnými omezeními pro zařízení sociální péče, například domovy seniorů. Zdůrazňuje ale, že zákazy návštěv by vždy měly být jen na omezenou dobu. „Praha na určitou dobu přijala zákaz návštěv, ale je to jen na omezenou dobu z důvodu dopadu na psychiku lidí,“ konstatuje.

Není naopak příznivkyní zavírání základních a středních škol, které vidí jako jedno z posledních opatření. „Děti mají mít šanci být vzdělávány, je to investice státu do budoucna,“ věří Rážová a zdůrazňuje, že například studenti středoškolských technických oborů se potřebují učit denně a prakticky.

Češi souhlasí s rouškami v dopravě či na úřadech, ve školách ale ne

Podle průzkumu, který společnost Kantar CZ vypracovala pro Českou televizi z dat sbíraných mezi 24. srpnem a 11. zářím, Češi souhlasí s tím, aby se roušky nosily v hromadné dopravě. Když se autoři průzkumu ptali před 30. srpnem, pro bylo celkem 78 procent respondentů, po sedmém září  souhlasilo 84 procent tázaných.

Většina dotázaných souhlasí také s tím, aby si lidé nasazovali roušky na úřadech či v obchodech. V případě divadel či v kin je vůle menší. Z dotázaných do konce srpna by v těchto prostorách souhlasila s rouškou polovina respodentů, při sběru dat po 7. září už souhlasilo 66 procent z nich.

Odmítavě se Češi staví k rouškám ve školách. Při první vlně dotazování před 30. srpnem s takovou možností souhlasila pouze čtvrtina oslovených, v druhé vlně od 7. září vyjádřilo souhlas 45 procent tázaných. 

„Nejvyšší míru přesvědčení o povinnosti nosit roušky nalezneme z pochopitelných důvodů mezi lidmi nejstarší generace. Nižší míru souhlasu nacházíme ve věkové skupině 30 až 44 let,“ konstatují autoři průzkumu, který provedli na reprezentativním vzorku 1200 respondentů.

40 procent Čechů má zájem o očkování proti covidu

V postoji k nošení roušek nenalezli sociologové společnosti Kantar CZ rozdíl mezi různě vzdělanými či městy a menšími obcemi. „Za zmínku stojí pouze Praha, kde nalezneme vyšší míru souhlasu s nošením roušek v hromadné dopravě. Důvodem může být vyšší výskyt onemocnění, ale také fakt, že v pražském metru byla povinnost nosit roušku v platnosti i během léta,“ konstatují autoři sondáže. 

O případné očkování proti covidu-19 by mělo zájem 40 procent Čechů –⁠ 14 procent určitě ano, 26 procent pravděpodobně ano. Naopak zcela odmítavě se k vakcíně staví 37 procent tázaných, přičemž 21 procent by se nenechalo očkovat „pravděpodobně“.

„Zajímavé je, že se zhoršením situace na začátku září nedošlo ke zvýšení deklarovaného zájmu o očkování,“ podotýkají autoři průzkumu. Doplňují, že o očkování projevili častěji zájem lidé starší 60 let a lidé s nižším vzděláním, podporovatelé ANO, ČSSD, KSČM a ODS.

Prymula: Přibývat bude šest až osm tisíc nakažených denně

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v neděli v Partii televize Prima řekl, že v Česku bude pravděpodobně denně přibývat šest tisíc až osm tisíc potvrzených nákaz covidem-19.

Pomoci zploštit růst křivky počtu nakažených by podle něj mohla další opatření, namístě je i zvažovat vyhlášení nouzového stavu, dodal. Za pravděpodobné považuje uzavření škol, především v Praze.

Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví pro Seznam Zprávy by k vyhlášení nouzového stavu mohlo dojít, když reprodukční číslo překročí 2.

Prymula uvedl, že každá setina je u reprodukčního čísla rozhodující. V pondělí bylo v zemi 1,59, aktuálně se podle něj v intervalech blíží 1,8. „Neříkám, že je to katastrofa, ale je to stav, který je krizový a musí se výrazně brzdit,“ řekl.