Vláda trvá na zrušení superhrubé mzdy, bude o něm ještě jednat s prezidentem Zemanem

Události: Vláda stojí za zrušením superhrubé mzdy (zdroj: ČT24)

Vládní koalice trvá i po úterním jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) s prezidentem Zemanem na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně ze mzdy hrubé. Premiér po schůzce v Lánech ale připustil, že prosazení návrhu je podmíněné schválením celého státního rozpočtu. O něm bude Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) jednat s prezidentem 20. září.

„My jsme přesvědčeni, že v tomhle období je potřeba lidem dát jistotu. Aby zkrátka měli jistotu do budoucnosti, aby neměli problém utrácet peníze, aby viděli konkrétní pomoc toho státu na výplatní pásce,“ okomentoval svůj postoj po úterní schůzce s prezidentem premiér Andrej Babiš (ANO).

On a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) budou příští neděli jednat s prezidentem Milošem Zemanem a jeho expertním týmem o státním rozpočtu na příští rok. Zeman se jako tradičně chystá dorazit i na jednání kabinetu, na kterém se bude rozhodovat o vládním návrhu rozpočtu.

O zrušení superhrubé mzdy a snížení daní pro čtyři a půl milionu zaměstnanců začne sněmovna jednat v září. K návrhu menšinové vlády mají výhrady i komunisti, kteří vládu tolerují.

„Pokud jde o zavedení jednotné patnáctiprocentní daně, s tím nesouhlasíme, jsme přesvědčeni, že je potřeba mít diferencované daně. Budeme o tom jednat, abychom věděli, jaký to bude mít dopad do státního rozpočtu,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Právě KSČM je přitom zatím jediná nevládní strana, která připouští vyjednávání o podpoře celého rozpočtu na rok 2021.

Nabourání díry do rozpočtu

Prezident Zeman o víkendu kritizoval koaliční dohodu o zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu, které má doprovázet plánované zrušení superhrubé mzdy. Prezident poukázal na to, že rozpočtový dopad by podle některých odhadů představoval 70 až 90 miliard korun ročně. Jedná se podle něj o pokus o nabourání díry do státního rozpočtu.

Na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem zhruba nad 139 tisíc korun měsíčně.