Horští záchranáři měli letos o prázdninách více práce než loni, vyjížděli k paraglidistovi či ztracenému seniorovi

Úrazy cyklistů, pěších, ale také paraglidistů nebo pátrání po seniorech. I takové výjezdy řešily během letních prázdnin horské služby. Celkem ošetřili horští záchranáři přes tisíc pět set úrazů. Oproti loňsku tak měli více práce. Nejčastěji zranění byli cyklisté a pěší turisté. Podle mluvčího Horské služby České republiky Radka Zemana ve třiatřiceti případech museli horští záchranáři volat na pomoc vrtulník.

Během letošního léta řešily horské služby celkem přes patnáct stovek úrazů. Oproti loňsku se tak počty zvýšily. „Co se týče pouze prázdnin, máme 380 úrazů. Pro porovnání, za loňské prázdniny bylo 210 úrazů,“ ilustruje náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller. Nejvíce pak horská služba řeší úrazy pěších a cyklistů.

„V Krkonoších je nejvíce zranění způsobených při pěší turistice, dále při cyklistice a na koloběžkách,“ říká tamní náčelník Pavel Jirsa. „Nejvíce jsme ošetřili cyklistů a pěších turistů, přibylo úrazů na elektrokolech,“ doplňuje Josef Hepnar, náčelník horské služby v Orlických horách.

Na Šumavě pak z celkových 221 úrazů ošetřili skoro v polovině případů právě cyklisty. V tomto ohledu jsou letní měsíce pro záchranáře horší než zimní. „Letní úrazy jsou pro nás v podstatě složitější, protože se jedná o úrazy ve volném, špatně dostupném terénu,“ řekl René Mašín, náčelník Horské služby Jizerských hor.

Horská služba zachraňovala paraglidistu i dezorientovaného seniora

Podle Vítězslava Kallera je důvodem častých úrazů na kolech také to, že někteří cyklisté stále jezdí bez helmy. „V současnosti máme opravdu nejvíce úrazů spojených s aktivitami na kolech a koloběžkách a nutno dodat, že to často bývají i velice nepříjemné a těžké úrazy, kdy se nám ještě i v dnešní době někteří lehkomyslní cyklonávštěvníci pouštějí na výlety bez přileb.“

Kromě zmíněných cyklistů vyjížděli horští záchranáři také k paraglidistům. Třeba v Beskydech se sportovci oslněnému sluncem zamotaly řídicí šňůry a uvízl v koruně stromu. „Jak jsem zjistil po příjezdu na místo, nebylo možné bez jištění k uvízlému muži vystoupat, takže jsem chtěl přivolat dalšího kolegu. Naštěstí měl paraglidista u sebe záložní šňůru, kterou ke mně spustil a pak vytáhl k sobě, a zajistil pro mne lezecké lano,“ uvedl zasahující člen Horské služby Beskydy Marcel Svoboda.

Podle mluvčího Horské služby České republiky Radka Zemana záchranáři také často hledají seniory. Například na Šumavě probíhalo noční pátrání po třiasedmdesátiletém muži, který zabloudil. „Kolem půl jedné v noci jsme pak pána našli nedaleko rozhledny na vrcholu. Byl zcela dezorientovaný, vyčerpaný, podchlazený, a ještě ke všemu utrpěl poranění lokte. Poskytli jsme mu tedy tepelný komfort a po základním ošetření jsme jej asi v jednu předali rychlé zdravotnické službě,“ uvedl k okolnostem noční akce Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava.