Praha zoranžověla. Vyšší riziko nákazy však neznamená zpřísněná opatření

UDÁLOSTI: V Praze se zvětšuje riziko nákazy koronavirem (zdroj: ČT24)

Hygienici zařadili Prahu do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se ale zatím nezavádějí zpřísněná bezpečnostní opatření jako omezení otevírací doby restaurací a barů. Do zeleného, prvního stupně rizika, nově patří okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město. V ostatních okresech je podle hygieniků riziko nákazy zanedbatelné.

On-line přenos

šíření koronaviru - srpen

  • 21:49
    Česká televize

    Adam Vojtěch: Ministerstvo má hotovou právní analýzu v kauze nekvalitní ochranné pomůcky z Číny. Ministerstvo čeká ještě na mezinárodní testy, pak bude uplatňovat veškeré právní nástroje i diplomatická jednání k nápravě.

  • 21:09

    Francouzské úřady za posledních 24 hodin oznámily 3082 nových případů nákazy koronavirem, což je podstatně méně, než kolik jich bylo o víkendu. Španělské ministerstvo zdravotnictví od pátku oznámilo 23 tisíc nově nakažených, píše deník El País.

  • 19:55
    Česko

    Na Vysočině dnes zemřel další člověk s covidem-19. Od začátku pandemie je to patnácté úmrtí v kraji. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Hygienici nyní v kraji evidují 215 nemocných.

V Praze od poslední aktualizace takzvaného semaforu minulý týden v pondělí přibylo přes sedm stovek covid-pozitivních. Od čtvrtečního podvečera jde o 103 potvrzených případů, což je dosud nejvyšší nárůst za 24 hodin od začátku pandemie.

„Situace v Praze se zhoršuje, to je prostě objektivní fakt na základě dat, která vyhodnocujeme každý den,“ konstatoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na adresu přeřazení metropole do oranžového stupně nákazy. „Kdyby se (situace) posunula dál, museli bychom rozšířit nošení roušek do dalších prostor nebo zavírat noční provozy,“ doplnil ministr.

Razantnější opatření by podle něj stát přijal, pokud by se zvyšoval počet nakažených zdravotníků. „Nechceme přece po lidech něco, co by zásadně omezovalo základní lidská práva. Doufám, že lidé budou respektovat zákony, klademe důraz na individuální zodpovědnost. V případě porušování opatření mohou přijít sankce, blokové pokuty, ale to by mělo být to poslední,“ podotkl.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová uvedla, že se kvůli zhoršení stavu začnou povinně nosit roušky v prostorách Letiště Václava Havla. Kromě toho začne od 1. září platit nařízení ministerstva zdravotnictví, které povinnost roušek zavádí ve veškeré veřejné dopravě, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a na úřadech.

„Zhoršování je pozvolné, nicméně trend je tam jednoznačně patrný,“ dodává pražská hygienička. U pětadvaceti až třiceti procent nemocných hygienici nedokáží dohledat původce nákazy. „Je třeba, aby lidé byli obezřetní, komunikovali s námi a říkali, kde se pohybovali – někteří se snaží tyto informace neuvádět,“ doplňuje. Čtvrtinu nově odhalených případů v hlavním městě tvoří cizinci.

Primátor požádal ministra o vyhrazení lůžek

Pražský primátor Zdeněk Hřib požádal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby stát ve svých nemocnicích v hlavním městě vyčlenil kapacity pro nakažené lidi ze zařízení sociálních služeb. Podle něj se totiž v Praze objevilo několik ohnisek nákazy v domovech pro seniory a jsou problémy s jejich hospitalizací.

„Začíná vyvstávat problém s hospitalizacemi takovýchto osob. A protože Praha neprovozuje žádné nemocnice, na rozdíl od ostatních krajů, požádal jsem pana ministra zdravotnictví, aby vyčlenil nějaké kapacity ve státních nemocnicích, které máme na území hlavního města a které jsou přímo řízené ministerstvem zdravotnictví, protože některá zdravotnická zařízení bohužel odmítají takovéto klienty přijímat,“ řekl pražský primátor České televizi. 

Vedení Prahy ani pražská hygiena jinak neplánují zavádět nová významnější opatření kvůli zařazení metropole do oranžového stupně rizika nákazy koronavirem. Od září bude v Praze stejně jako ve zbytku země povinnost nosit roušky ve veškeré MHD a některých veřejných prostorách, platit to bude i pro letiště.

„Situace by se musela zhoršit,“ komentuje zavádění dalších opatření hygienička. „Vzestupný trend by musel pokračovat, muselo by dojít k většímu zasažení populace nad 65 let a růstu hospitalizovaných.“

Rizikové jsou pražské taneční kluby i herny

Místa nákazy jsou podle Jágrové vedle pražského klubu Techtle Mechtle, s nímž se podařilo spojit už 250 nakažených, z nich 192 v Praze, různé taneční kluby a herny. „Pražská hygienická stanice ve spolupráci s policií prováděla po dobu jednoho měsíce kontrolu nošení roušek v metru. Přibližně 90 procent lidí je mělo při vstupu a 99 procent lidí v metru,“ řekla.

Jágrová také uvedla, že Praha zvládá 5000 odběrů za den, další dvě odběrová místa vzniknou ve Žlutých lázních a na Letné.

Ve školách v hlavním městě budou podle Jágrové roušky doporučené, nikoli povinné, konečné rozhodnutí bude na jednotlivých ředitelích. „Teď je to doporučení. Bude záležet na dané škole, na daném řediteli, jak k tomu přistoupí,“ doplnil Vojtěch. Nevyloučil zavedení povinných roušek ve školách v případě, že by se situace dál zhoršovala. Ministerstvo ale podle něj bude zohledňovat i data o případném šíření epidemie ve školách. Pokud by se mezi žáky nemoc nešířila, nemělo by podle Vojtěcha zavádění povinných roušek smysl.

O povinném zakrytí nosu a úst ve školách rozhodne krajská hygienická stanice. Opatření může přijít v případě, že je daný kraj na epidemiologickém semaforu hodnocen oranžovou nebo červenou barvou. Povinnost nošení roušek by se v tom případě nevztahovala na mateřské a speciální školy.

Některé školy v zemi už teď ale mají problémy s nákazou. Ve zlínské základní škole v Okružní ulici se potvrdilo onemocnění koronavirem u jednoho zaměstnance. Všichni lidé v rizikovém kontaktu jsou v karanténě, je jich 24. Ve Zlínském kraji jsou podle Venduly Ševčíkové z krajské hygienické stanice v karanténě pedagogové tří základních a jedné mateřské školy. Podle Českého rozhlasu Zlín jde také o základní školu v Uherském Brodě a v Nivnici na Uherskohradišťsku, kde kvůli karanténě pedagogů nezačne 1. září tradiční výuka. Děti se budou učit na dálku.

Počty nakažených rostou i ve čtyřech okresech zařazených do zelené kategorie. Hlavní hygienička Jarmila Rážová ale upozornila, že situace v nich je z epidemiologického hlediska pod kontrolou a pouze v okrese Žďár nad Sázavou se nemoc covid-19 dostala do zranitelných skupin.

Od začátku šíření epidemie se v Česku podle ministerstva zdravotnictví nakazilo 23 300 lidí. Nyní je 5692 nakažených. Dosud 418 lidí s nemocí zemřelo.

Některé kraje zruší svá opatření, praktický dopad bude minimální

V Moravskoslezském kraji i na Vysočině hygienici oznámili, že k 1. září zruší mimořádná opatření, která nařizují nošení roušek na některých místech. Praktický dopad bude minimální, protože současně začne platit opatření ministerstva zdravotnictví zavádějící roušky v celostátním měřítku. Frýdecko-Místecko bylo podle dosavadní verze pandemického semaforu jedním z nejhůře zasažených regionů v Česku.

 „Lokality s dříve zvýšenou nemocností v našem kraji se významně zklidňují a nevykazují žádný růst rizika. Nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel, významně nerostou počty hospitalizovaných. Mortalita je velmi nízká a většina případů je bezpříznaková nebo jen s lehkým průběhem. Nejde o nekontrolované plošné šíření regionálního rozsahu,“ zdůvodnili moravskoslezští hygienici zrušení všech opatření v regionu.