Nemocnice v Pardubicích prověřuje převoz pacienta s covidem-19, který zemřel. Případem se zabývá i policie

Události: Nemocnice v Pardubicích prověřuje převoz pacienta se zápalem plic a covidem-19 (zdroj: ČT24)

Ředitelé nemocnic v Pardubicích a Čáslavi prověřují léčbu a převoz pacienta s oboustranným zápalem plic a covidem-19. Muž sám cestoval mezi oběma zařízeními a nakonec skončil Na Bulovce v Praze, kde před týdnem zemřel. Bylo mu 42 let, měl velkou nadváhu a několik dalších nemocí. Okolnosti jeho smrti šetří i policie.

Co se přesně stalo, zjišťují ředitelé nemocnic z Pardubic a Čáslavi. Krok za krokem mapují čtyřdenní cestu pacienta z ordinace lékaře z Třemošnice na Chrudimsku přes nemocnice v Pardubicích a Čáslavi do Prahy Na Bulovku, kde minulý týden ve čtvrtek zemřel.

Praktický lékař podle pardubické nemocnice nezjistil, že pacient má zápal plic. Nenavrhl mu údajně udělat ani test na covid-19. Telefon měl lékař během čtvrtka vypnutý.

Podle ředitele nemocnice v Pardubicích Miroslava Sirového by měl praktický lékař u pacienta poznat, že má zápal plic. To se podle něj nestalo. „Měl pacienta odeslat na vyšetření na koronavirus,“ prohlásil.

Pacienta jsme rozhodně neodmítli, tvrdí nemocnice

Na infekční oddělení v Pardubicích přišel pacient s několika nemocemi v pondělí odpoledne. „Byli tam čtyři pacienti s poměrně závažnými potížemi, kterým se bylo třeba věnovat. Pacienta jsme v daný moment rozhodně neodmítli, naopak,“ říká mluvčí nemocnice Pardubice Kateřina Semrádová.

V Pardubicích tvrdí, že pacientovi nabídli, ať buď dvě hodiny počká, nebo si sám dojede na vyšetření v Čáslavi. Pacient odjel. Teprve tam ve středu zjistili, že má koronavirus. Převezli ho do Prahy, kde ale zemřel.

Bratr muže vyzval radnici v Ronově nad Doubravou, kudy pacient chodil, aby zrušila víkendovou pouť, která se měla konat za pár dnů. Úřad se radil s hygieniky a pouť se nakonec konala. „Řekli nám, že prakticky nenašli žádný další případ, že tady není žádný zdroj nákazy,“ říká starosta Ronova Marcel Lesák (STAN).

„Vzhledem k tomu, že měl vystavenou pracovní neschopnost od lékaře bez možnosti vycházek, předpokládáme, že byl v kontaktu s minimem lidí,“ říká k případu Jana Daňková z Krajské hygienické stanice Pardubického kraje.

Případem se zabývá také policie. „V rámci prověřování provádíme šetření k osobě zemřelého a k okolnostem jeho úmrtí,“ potvrdila policejní mluvčí Dita Holečková.

O případ se zajímá také ministerstvo zdravotnictví. „Jsou tam určité nejasnosti i pro mě osobně. Bude dobře, pokud to bude prověřeno,“ komentoval věc ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Úmrtí pacienta v současnosti vyšetřuje pět institucí.

Problémy pardubické nemocnice

Pro pardubickou nemocnici nejde o první podobný problém. Loni upozornil dokument České televize ze série Infiltrace na případ, kdy dlouho čekal na chodbě nemocnice na pomoc zdravotníků chlapec, který začal masivně krvácet po operaci mandlí, a skončil v bdělém kómatu.

Před koncem roku čelili pardubičtí lékaři kritice také v souvislosti s vážnými problémy novorozené holčičky, která po narození trpěla sepsí a nedostala včas antibiotika. Následky ponese celý život.