Izolaci chceme zkrátit na deset dnů. Potom už ani nebude potřeba testovat, uvažuje vládní rada

Události, komentáře: Koronavirus u nás i v zahraničí (zdroj: ČT24)

Turistům přibývají starosti. Oddechnout si zatím mohou lidé mířící do Řecka, horší to mají ti s letenkami do Španělska – po návratu zřejmě budou muset jít na testy na koronavirus nebo do karantény. A čísla nakažených výrazně vzrostly i v nejoblíbenějším Chorvatsku. Jak zásadně epidemie změní konec letní sezony? V pátečním pořadu Události, komentáře o tom debatoval například vládní zmocněnec pro zdravotnický výzkum Roman Prymula či ředitel konzulárního odboru na ministerstvu zahraničních věcí Pavel Pitel.

Počet lidí infikovaných koronavirem v Česku roste. V pondělí zasedne vládní rada pro zdravotní rizika za účasti i některých dalších ministrů. Zabývat se bude třeba podmínkami pro fungování sportovních klubů a kulturních institucí nebo zkrácením karantény na 10 dnů.
Naposled testy odhalily 329 nových případů, nejvíc od začátku dubna.

Podle hygieniků jde ale stále o lokální ohniska. Nejvíc nakažených na 100 tisíc lidí mají v okrese Frýdek-Místek. Dohání ho Praha, kde za posledních 24 hodin přibylo 91 infikovaných. Stát zatím žádné plošné kroky nechystá. Podle hlavní hygieničky by o tom začal uvažovat, kdyby padla denní hranice čtyři sta pozitivních testů.

Prymula: Import nákazy z Chorvatska reálně hrozí

Epidemiolog Roman Prymula už dříve řekl, že stoupající počet případů není otázka zdravotní. Tedy že není problémem virus jako takový, ale že je to problém u trasovacích kapacit. „Jsme v jiné situaci, než tomu bylo v březnu a v dubnu, kdy ta Česká republika byla v nějaké stoupající trajektorii, která už měla určitou zátěž pro klinický systém. To znamená na kapacity, které jsou vyžadovány jak z hlediska ventilace, tak kyslíku. Dnes, kdy ten klinický průběh je zhruba čtyřikrát mírnější, tady jsou stále obrovské rezervy,“ ujistil.

V pondělí se bude projednávat možné zkrácení doby, po kterou by musel být člověk v karanténě. „Ty důvody vycházejí z toho, co už o viru víme. Na počátku jsme byli v situaci, kdy jsme věděli zhruba inkubační dobu, a i tam byly diskuse, jestli to je jen čtrnáct dnů nebo déle. Dnes se zdá, že po delší době ten virus už infekční není, byť je vylučován. Reálná úvaha je zhruba taková, že naprostá většina případů má inkubační dobu krátkou, to znamená pět, šest dnů. Je snaha zkrátit izolace na deset dnů a potom už ani nedělat testování,“ řekl. 

Prymula si nemyslí, že se virus postupem času celkově vyčerpává, jen mu přijde o něco jiný. To, že viry mutují, je jejich přirozená vlastnost. Koronavirus tohoto typu má dle epidemiologa mechanismy, které jsou schopné reparovat změny, které nastávají.

„Zas se tolik neliší od toho, který tady byl původně. Hlavní spekulace je taková, že v letním období máme menší expozici k té dávce, a proto jsou průběhy tak mírné,“ řekl s tím, že příčinou šíření je kombinace obojího: situace u nás doma i dovoz ze zahraničí. Uznal ale, že například z Chorvatska import reálně hrozí a může být problémem.

Cestovní kanceláře: Zakázat Chorvatsko? Nepředstavitelné

Ředitel konzulárního odboru na ministerstvu zahraničních věcí Pavel Pitel v pořadu ujistil, že při tvorbě takzvaného semaforu se vždy snaží zvážit všechny faktory, které rozhodují o tom, zda danou zemi považovat za bezpečnou nebo nebezpečnou.

„Nechceme ztěžovat už tak těžké prostředí našim cestovním kancelářím. Snažíme se vždy posoudit, kolik v dané zemi českých turistů je, kolik případů bylo importováno, a nějak to vyhodnotit,“ řekl s tím, že situace například v Chorvatsku určitě není diametrálně lepší než v České republice, pořád jim ale přijde jako snesitelně riziková.

Výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky Michal Veber, který byl rovněž hostem Událostí, komentářů si zákaz cestování do Chorvatska neumí představit. „Jde o nejpopulárnější destinaci. Je tam přibližně 92 % Čechů, stejně jako v loňském roce. Když ale zvážíte, že většina Čechů zůstala v Čechách, tak je v podstatě jedno, jestli se nakazí v Chorvatsku nebo někde na jižní Moravě,“ řekl.