Pro cestu do Řecka nebude třeba test na covid. Na seznam rizikových zemí přibude Španělsko

Babiš pro ČT: Češi testy do Řecka potřebovat nebudou (zdroj: ČT24)

Řecko vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejichž občané mají povinnost předkládat test na koronavirus při vstupu do země. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO). Testování se na Čechy původně mělo vztahovat od pondělí 17. srpna, k tomu nyní zřejmě nedojde; čeká se na oficiální krok Atén. České ministerstvo zdravotnictví na rizikový seznam zemí zařadí od 24. srpna Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů.

Řecko nedávno kvůli růstu počtu nakažených koronavirem zavedlo povinné testy pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska, opatření má platit od pondělí 17. srpna. Podle českého premiéra ale nebudou pro české občany potřeba.

Babiš uvedl, že jeho řecký protějšek by měl tuto změnu vyhlásit ještě během čtvrtka. „Předpokládám, že když mi to slíbil do telefonu, mám to od něj i písemně, že to tak dopadne a že naši lidi nebudou potřebovat test tak, jak se původně zamýšlelo od pondělí,“ uvedl český premiér ve vysílání ČT24.

„Psali jsme si, naléhal jsem na něj, aby Česká republika nebyla na tom seznamu. Hned jsem s ním začal komunikovat, náš integrovaný centrální řídicí tým dodával argumenty,“ popsal Babiš v rozhovoru pro ČT24, jak probíhalo jednání s řeckým předsedou vlády. Jedním z nejsilnějších argumentů byla podle něj například incidence případů.

„Podle informací od naší ambasády v Aténách, i podle sdělení z řecké ambasády v Praze, by skutečně nemělo řecké vládní nařízení o nutnosti testování českých turistů vejít v platnost. Čekáme v tuto chvíli na oficiální změnu tohoto dokumentu a jeho publikování,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

„Náš zastupitelský úřad v Aténách intenzivně komunikoval s řeckými orgány. Máme ještě naplánovány videokonference s řeckými institucemi,“ dodal ve vysílání ČT24 ředitel konzulárního odboru v Aténách Pavel Pitel.

Povinnost mít test stále oficiálně platí

„Situaci sledujeme a musíme bohužel počkat, až Řecko oficiálně zruší to ochranné opatření, kde je Česká republika uvedena. Do té doby bohužel platí opatření, které říká, že od 17. je covid test platný,“ varuje Pitel. „Doufám, že se to podaří upřesnit během dnešního (čtvrtečního) dne,“ dodal. Podle něj se jeho úřad právě snaží na řeckých orgánech vymoci definitivní stanovisko.

„Na základě rozhodnutí řeckého předsedy vlády pana Mitsotakise nebude pro osoby cestující letecky z České republiky do Řecka požadována negativní diagnóza covid-19 a očekává se změna příslušného společného ministerského rozhodnutí,“ uvedla na svém facebookovém profilu řecká ambasáda v Praze. Upozornila ale, že Češi stejně jako dosud budou muset nejméně 24 hodin předem vyplnit elektronický formulář Passenger Locator Form.

„Vítáme iniciativu pana premiéra. Pokud to povede k tomu, že nás Řekové z listu zemí, které mají povinnost, vyndají, budeme jenom rádi. Lidé, kteří mají odlétat v pondělí, budou testy zařizovat v pátek odpoledne, v sobotu dopoledne, takže je pořád čas, aby nás Řekové z listu vyndali,“ konstatuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež s tím, že je potřeba, aby vše bylo oficiální.

„Každý rozumný člověk chápe, že dokud není něco černé na bílém, tak to není,“ dodává.

„Musíme být trpěliví a vyčkat, až všechny náležitosti budou udělány, ale mám velkou důvěru v dobrý výsledek, který vychází z jednání našeho a řeckého premiéra. Potvrdit to budu moci v okamžiku, kdy bude vydáno příslušné rozhodnutí. Řecké velvyslanectví v Praze již oznámilo, že dojde ke změně rozhodnutí,“ předesílá český velvyslanec v Řecku Jakub Karfík.

Podle stále platného nařízení Atén tak Češi starší deseti let přijíždějící do Řecka musejí mít od pondělí potvrzení o negativním testu a lékařské potvrzení o negativní diagnóze na covid-19 v angličtině.

Oboje vydá laboratoř, která vzorek testovala. Vyžádat si ho ale musí lidé už před odběrem, některá místa za dokument chtějí navíc k ceně testu 200 až 250 korun. Test stojí obvykle 1756 korun ve státních a krajských nemocnicích, v soukromých odběrových místech může být cena pro samoplátce vyšší.

Před příjezdem do země musí lidé vyplnit také formulář, takzvaný Passenger Locator Form, k dispozici je v angličtině na webu. Po jeho vyplnění je vygenerovaný QR kód, která si lidé musí vytisknout nebo uložit třeba do mobilu. Na jeho základě jsou někteří vybráni při překročení hranic k dalšímu testu na covid-19.

Španělsko bude rizikovou zemí

České ministerstvo zdravotnictví zařadí mezi rizikové země Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů. Účinné bude opatření od 24. srpna, resort ho vyhlásí v pátek v souvislosti s pravidelnou úpravou přehledu rizikových států.

Pro české turisty by to znamenalo, že po návratu ze Španělska budou muset předložit negativní test na covid-19, nebo jít do dvoutýdenní karantény.

Na seznamu rizikových zemí je ze států Evropské unie zatím pouze Rumunsko. Ministerstvo zdravotnictví minulý týden avizovalo, že Španělsko, Švédsko, Bulharsko, Belgie a Portugalsko by mohly být „v krátké době“ vyřazeny ze seznamu bezpečných zemí, pokud by se tamní epidemiologická situace zhoršila.

Ve Španělsku se podle informací resortu zdravotnictví nakazili za poslední týden koronavirem čtyři čeští turisté. Od začátku prázdnin bylo zaznamenáno sedm nakažených.