Pekingu se musíme postavit, vyzval v Senátu Pompeo. Čínská ambasáda výrok odsoudila

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo varoval před Čínou a Ruskem. Chtějí prý rozbít demokracie a zničit západní alianci. Podle něj však neuspějí. Prohlásil to jak po jednání s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO), tak i během svého projevu před plénem horní komory parlamentu. Odpoledne jej přijal prezident Miloš Zeman.

Premiér Andrej Babiš přivítal Pompea v Kramářově vile krátce před polednem. Pompeo poté na společné tiskové konferenci zdůraznil důležitost výběru nového partnera při dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. Řekl, že pokud by mělo mít Rusko zásadnější vliv na dostavbu elektrárny, podkopalo by to možná nezávislost České republiky.

Česká republika podle Babiše vnímá zájem USA o účast na tomto projektu. Americká společnost Westinghouse je jedním ze zájemců o zakázku na stavbu nového bloku.

S Babišem se pak například shodl, že Rusko se snaží zničit demokracie a rozbít západní alianci. Moskva neuspěje, svoboda vyhraje, řekl americký ministr. Česká republika si ale podle Pompea vždycky vybere správně, když se rozhoduje mezi autoritářstvím a demokracií. Později dodal, že také Čína se snaží zničit západní demokracie.

Co se týče bezpečnostních vztahů, jsou podle Pompea Česko a Spojené státy skvělým týmem. „Jsme připraveni vám pomoci. Pokud vás chce někdo ohrožovat, budeme na vaší straně. Víme, že si vyberete demokracii,“ uvedl dále Pompeo.

Politici také mluvili o spolupráci v obraně. Ta podle premiéra Babiše funguje dobře. Pompeo zase ocenil, že Česko nahrazuje ruskou vojenskou techniku.

Co se obchodních vztahů týče, Babiš uvedl, že je důležité dokončit obchodní dohodu mezi Evropou a Spojenými státy. Chtěl by, aby i země visegrádské čtyřky převzaly iniciativu.

Tisková konference Andreje Babiše a Mikea Pompea (zdroj: ČT24)

Promluvil před Senátem

Před patnáctou hodinou ministr vystoupil před plénem horní komory parlamentu a následně se zúčastnil debaty se senátory. V úvodu řeči poděkoval za pozvání a uvedl, že je pro něj tato návštěva velmi osobní a symbolická. Pochází totiž z amerického státu Kansas, kam během komunistického režimu odešlo žít mnoho Čechů a jejich kultura je tam doteď živá. 

Právě kolem hrozby komunismu se točil i celý zbytek jeho projevu. Vzpomněl na časy, kdy skončila studená válka a v Evropě zavládla svoboda. Uznal ale, že nezávislost ani v dnešní době stále není samozřejmostí. 

„Vidíme, že autoritářské režimy nevymřely. Když jsme psali epitaf těmto režimům, tak to bylo předčasné. Věřím, že čeští přátelé si to uvědomují. Rusko se snaží podkopávat vaši bezpečnost dezinformacemi či kyberútoky. Ještě větší hrozba je ze strany čínské komunistické strany, snaží se změnit vývoj ve světě,“ opakoval. 

Komunistickou stranu Číny považuje Pompeo za komplexnější problém, než bylo soupeření za studené války, protože Čína se stala součástí řady ekonomických vazeb a nyní používá ekonomickou sílu jako páku pro dosažení svých politických cílů. Americký ministr ale zdůraznil, že svobodná společnost se ukáže jako silnější než autoritářský režim.

Pompeo také zmínil, že od čínských komunistů zaznívají výhružky ekonomických následků pro firmy ze zemí, jejichž představitelé vystupují jinak, než by se Pekingu líbilo. Tyto výhružky ale označil americký ministr za lži. 

Pompeo také ocenil předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) za to, že se chystá navzdory čínské kritice navštívit Tchaj-wan. Připomněl, že totéž plánoval i Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). 

Vystrčil označil Pompeovu návštěvu v Česku za impulz pro to, aby nejen Česko, ale i ostatní evropské země začaly klást větší důraz na obhajobu svých hodnot a demokratických principů. Zdůraznil, že se Evropě vždy lépe dařilo prosazovat demokracii, když tak činila společně s USA. 

Americký šéf diplomacie Mike Pompeo promluvil v Senátu ČR (zdroj: ČT24)

Čínské ambasádě se výroky nelíbí

Americký ministr zahraničí podle čínského velvyslanectví v Česku neopodstatněně útočí na Čínu a očerňuje ji a podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Pekingem. Ambasáda tak reagovala v prohlášení svého mluvčího. Podle velvyslanectví jsou slova šéfa americké diplomacie plná ideologických předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby.

„Mike Pompeo ve jménu demokracie a svobody neopodstatněně útočí a očerňuje Čínu, snaží se svést všechny existující problémy na Čínu a záměrně podněcuje neshody mezi ostatními zeměmi a Čínou,“ uvedl mluvčí. Pompeovy výroky proti Pekingu označil za pochybné a neoprávněné.

„Doporučujeme státnímu tajemníkovi USA, aby respektoval historická fakta, mezinárodní práva a základní pravidla mezinárodních vztahů, aby jednal v souladu se zájmy jak Číny a USA, tak i společnými zájmy lidu celého světa a přestal šířit politický virus a dezinformace, přestal se vměšovat do vnitřních záležitostí Číny a narušovat solidaritu a spolupráci mezinárodních společenství,“ dodal.

Promluvil s prezidentem i podnikateli

Pompeo se ve středu také setkal s prezidentem. Miloš Zeman při setkání varoval USA před neuváženým stažením armádní mise z Afghánistánu. Ocenil vzájemné ekonomické vztahy, uvedl Hrad.

Už dopoledne se šéf americké diplomacie setkal se zástupci pěti amerických a českých technologických firem. Na schůzce v rezidenci amerického velvyslance Stephena Kinga jednali o kybernetické bezpečnosti a o ekonomickém rozvoji.

Schůzky se zúčastnili technický ředitel Avastu Michal Pěchouček, generální manažer společnosti Cisco v ČR Michal Strachník, Milena Jabůrková z vedení IBM, předseda představenstva firmy Y Soft Václav Muchna a ředitel společnosti STRV Lubo Smid.

„Je to země a je to ekonomika, která je vyspělá, která může české ekonomice dát svoje know-how, a firmy, které jsou úspěšné na trzích USA, bývají úspěšné i jinde, protože tam jsou zákazníci většinou nejnáročnější,“ komentovala setkání pro ČT hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. 

„Česká republika samozřejmě má větší obchodní partnery než Spojené státy, na druhé straně ten vzájemný obchod též roste, investice jsou podstatné a myslím, že je zde potenciál do budoucna,“ řekl pro ČT ekonom z Kolumbijské univerzity v New Yorku Jan Švejnar.

Brífink Andreje Babiše o setkání prezidenta Zemana s šéfem americké diplomacie Pompeem (zdroj: ČT24)

Bývalý velvyslanec České republiky ve Spojených státech amerických Michael Žantovský je k motivům návštěvy amerického ministra spíše skeptický, vidí je totiž především na americké straně. „To, že volba padla na Českou republiku, Slovinsko a Polsko, je pro nás jistě příjemné, přece jen má prezident Trump se dvěma z těch čtyř zemí i rodinné svazky,“ řekl v Devadesátce ČT24 s úsměvem. Za primární však považuje témata, která Pompeo během návštěvy ventiloval, neboli téma Číny jako protivníka. Předpokládá, že na tom Trump postaví prezidentskou kampaň.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda v pořadu uvedl, že situace se oproti atmosféře devadesátých let minulého století dramaticky změnila. „Dostalo se to do většího normálu, vztahy jsou přátelské, spojenecké, navzájem si nasloucháme, rozhodujeme suverénně. Tehdy byly vřelejší, ale tam bylo více faktorů,“ vysvětlil s tím, že už v Evropě není tolik významných osobností, jako byl třeba Václav Havel, které by USA do Evropy přitahovaly častěji. 

90’ ČT24 - Šéf americké diplomacie v Česku (zdroj: ČT24)

Schůzka Babiše s Pompeem podle politologů potvrdila shodu

Jednání českého premiéra s americkým ministrem zahraničí dle analytika Jana Hornáta z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy potvrdilo, že ve vztazích Česka a Spojených států převažuje shoda na tématech bezpečnosti či obchodu, stejně tak v ochraně a obraně hodnot demokracie a lidských práv. 

Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze bude nákup americké vojenské techniky patrně jednou z forem posílení obchodních a ekonomických vztahů mezi zeměmi. Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) zase míní, že Česko našlo způsob, jak naplnit česko-americké i transatlantické vztahy smysluplnou substancí, která má hospodářský, lidskoprávní, ale i strategický přinos pro obě země.

Spojené státy podle Hornáta přirozeně nesouhlasí se zavedením digitální daně nejen v Česku, nicméně v oblasti digitálních technologií nalézají obě strany společnou řeč. Česko se pro USA stalo partnerem zejména při nastavování bezpečnostních pravidel pro zavádění sítí páté generace (5G), míní. Tématem diskusí do budoucna podle Hornáta pravděpodobně bude i koncept internetu bez nevěrohodných čínských aplikací nebo společná regulace umělé inteligence.

Klíčovou oblastí je také posilování vzájemného obchodu, tvrdí Hornát. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa podle něj řeší obchodní politiku na rozdíl od jeho předchůdce spíše bilaterální cestou.

„V tomto ohledu jde tedy zejména o diskuse o vzájemných investicích a tvorbě pracovních míst, kdy v posledních letech jsou i české firmy investory v USA, a pomáhají tak vytvářet nová pracovní místa v zemi. Mezi obchodní záležitosti se řadí i intenzivnější nabídka prodeje amerického zemního plynu, který USA nabízejí zejména baltským státům a východní Evropě jakožto alternativu k plynu ruskému,“ dodal analytik.

Promluvy před zákonodárci nejsou běžné

Vystoupení amerických ministrů zahraničí či jiných členů vlády v českém parlamentu nejsou obvyklá. K poslancům a senátorům, ale i členům vlády, diplomatům či zástupcům armády a církve promluvila například v roce 1997 ve Smetanově síni pražského Obecního domu tehdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Ve svém projevu mimo jiné obhajovala rozšíření NATO.

Z vrcholných amerických politiků naposledy v Senátu vystoupil v roce 2018 tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Při tehdejší návštěvě Česka promluvil i před poslanci. Nyní zasedá pouze horní komora českého parlamentu, sněmovna má prázdniny.

Politolog Petr Boháček v pořadu Události, komentáře uvedl, že se Spojené státy touto cestou pomalu vracejí do té části Evropy, kterou během Obamovy administrativy takřka nechaly ladem. „Ze střední a východní Evropy se opět stává důležitá část, o které se mluví, která má nějakou geopolitickou váhu a ve které narůstá vliv Ruska a Číny. Politická rovina, snažit se snížit vliv Ruska a Číny, je téma, na které země střední Evropy budou pozitivně reagovat,“ řekl.

Události, komentáře: Návštěva Mikea Pompea (zdroj: ČT24)

Pompeo v Senátu je podle opozice projevem úcty k postojům komory

Vystoupení amerického ministra zahraničí v české horní parlamentní komoře vnímají senátoři opozičních stran jako projev úcty a respektu. 

„Máme radost, že i ve Spojených státech je český Senát brán jako orgán velmi demokratický, kde se hovoří o svobodě a který je ústavní pojistkou,“ řekl například  předseda senátního klubu STAN Petr Holeček. K rozhodnutí, že Pompeo v horní parlamentní komoře promluví, podle jeho názoru přispěla i loňská návštěva zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) v USA.

„Bereme to jako projev respektu a úcty k této instituci, protože se Senát stává posledním útočištěm, kde ještě vliv absolutistického vládnutí není tak patrný,“ doplnil předseda frakce KDU-ČSL Petr Šilar.

„Máme příležitost znovu si uvědomit, jak jsou pro nás transatlantické vazby důležité a kdo jsou naši spojenci. Věřím, že Mike Pompeo podpoří předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) v jeho cestě na Tchaj-wan. Pokud se tak stane, bude to významný signál pro naši zahraniční politiku,“ uvedl zase první místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.  

Policie po dobu Pompeovy návštěvy neočekává zpřísněná bezpečnostní opatření, lidé v Praze ale musí počítat s možností krátkodobého uzavření některých křižovatek při průjezdu delegace.

Česko je první zastávkou na Pompeově cestě po střední Evropě. Ve čtvrtek ráno bude americký ministr pokračovat do Slovinska, následně navštíví také Rakousko a Polsko.