Volby v Bělorusku nebyly svobodné ani férové, tvrdí Pompeo. Situaci v zemi označil za tragédii

Mike Pompeo v rozhovoru s Martinem Řezníčkem (zdroj: ČT24)

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo je na dvoudenní návštěvě České republiky, jeho středeční program zahrnoval setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), prezidentem Milošem Zemanem i vystoupení v Senátu. V rozhovoru s Martinem Řezníčkem pro Českou televizi řekl, současná situace v Bělorusku je tragédií, zkritizoval i zásahy proti demonstrantům po tamních prezidentských volbách. Ty podle něj nebyly svobodné ani férové.

„Je to tragédie. Chceme (USA) svobodu po celé Evropě, chceme ji i pro lidi v místech, jako je Bělorusko. Tam jsou složité podmínky. Viděli jsme, jak probíhaly volby, nebyly férové, nebyly svobodné, a nyní vidíme, že se podnikají kroky proti demonstrantům,“ reagoval na současnou situaci Pompeo. 

Oslava vzájemných vztahů

Pompeo v rozhovoru pro ČT uvedl, že přijel do Česka, aby oslavil vztah mezi Českou republikou a USA. „Jsme bok po boku v Afghánistánu i dalších místech světa, nyní hovoříme o výzvách Ruska, čínské komunistické strany. Ty výzvy se liší, každopádně je to něco, co nám dělá starosti,“ uvedl. 

Pompeo v souvislosti s Čínou mluvil také o 5G sítích a tamních technologických společnostech. Podle něj existuje povinnost spolupráce s národními úřady. USA se prý také snaží zamezit případnému ohrožení citlivých informací v Česku. 

Na otázku Martina Řezníčka, zda by se Rusko nebo Čína měly podílet na stavbě jaderné elektrárny v Česku, Pompeo odpověděl, že Česko je suverénní stát, kde funguje vláda práva. Česko se podle něj musí rozhodnout samo za sebe, i když jsou zde podle Pompea i kvalitní adepti ze Západu. Zda by měly být tyto země ze soutěže vyloučeny, není prý otázka na něj, ale na české lídry. 
 

Mike Pompeo v rozhovoru s Martinem Řezníčkem (bez tlumočení) (zdroj: ČT24)

(Rozhovor s Mikem Pompeem v originálním znění)

 V souvislosti se snižováním počtu amerických vojáků v Evropě Pompeo odmítl, že by šlo o jakýsi „dárek Rusům“. „Prezident Trump chce zajistit maximální úroveň bezpečnosti. Jsme ohrožováni ze strany Ruska, víme, že to je výzva, a my chceme tento druh rizika eliminovat, oni nám říkali, že naše pozice je ohrožuje,“ řekl. 

Neobvyklé vystoupení v Senátu

Pompeo se ve středu setkal s premiérem, prezidentem a vystoupil i v Senátu. Vystoupení amerických členů vlády v českém parlamentu nejsou obvyklá. K poslancům, senátorům, diplomatům či zástupcům armády a církve promluvila například v roce 1997 tehdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Ve svém projevu mimo jiné obhajovala rozšíření NATO.

Z vrcholných amerických politiků naposledy v Senátu vystoupil v roce 2018 tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Při tehdejší návštěvě Česka promluvil i před poslanci. S těmi se Pompeo nesetká, sněmovná má totiž prázdniny. 

Kvůli návštěvě Pompea nejsou v Praze zpřísněná bezpečnostní opatření, obyvatelé hlavního města ale musejí počítat s možností krátkodobého uzavření některých křižovatek při průjezdu delegace. Česko je první zastávkou na Pompeově cestě po střední Evropě. Ve čtvrtek odjede do Slovinska, následně navštíví i Rakousko a Polsko.