Státní rezervy nakupují první pomůcky do skladů. Ministři ubezpečují, že zásob je dost

Události: Sklad státních hmotných rezerv nakupuje pomůcky (zdroj: ČT24)

Správa státních hmotných rezerv je před podpisem první části zakázek na dodání ochranných zdravotnických pomůcek. Konkrétně jde o dodání 2800 filtrů do respirátorů FFP3, zhruba 356 tisíc návleků na obuv, 200 tisíc výtěrových sad a asi 2,4 milionu vyšetřovacích rukavic. Předseda správy hmotných rezerv Pavel Švagr řekl ČT, že jí nyní ochranné pomůcky ve skladech chybí. Ministři ale ubezpečují, že prostředků je dost, disponuje jimi například resort vnitra.

Správa rezerv vypsala podle Švagra v polovině června tendry na dodání jedenácti typů ochranných pomůcek. Celkem šlo o 35 dílčích částí, na které přišlo zhruba 190 nabídek. „Až na výjimky jde o firmy se sídlem v České republice. Zájem byl enormní, větší než jsem předpokládal,“ popisuje Švagr. Tendry správa vypsala mimo jiné na dodávky respirátorů typu FFP2 a FFP3, filtrů do respirátorů FFP3, roušek, ochranných brýlí, štítů, návleků na obuv, rukavic nebo čepic.

Vítězné firmy předseda SSHR nejmenoval, podle informací ČTK například zakázku na dodávku filtrů do respirátorů FFP3 vyhrála firma Sigma Výzkumný a vývojový ústav.

Část tendrů se podle Švagra bude muset opakovat. Jde například o pět zbývajících dílčích částí zakázky na zhruba 12 milionů vyšetřovacích rukavic. Správa je opětovně vypsala ve čtvrtek, protože zájemci nesložili jistinu v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Švagr: Nevím, jestli stihneme naplnit sklady před druhou vlnou

V případě roušek musela správa rezerv vyloučit firmu, která u dvou částí zakázky podala nejnižší nabídku a nabídla také jejich plnou obměnu. „Nedodala totiž při podání nabídky originál bankovní záruky, ale jen její kopii. Přitom podle zákona o veřejných zakázkách nelze tento materiál doložit zpětně. Ukazuje se, že nakoupit ochranné pomůcky v otevřeném výběrovém řízení není vůbec snadné,“ komentuje Švagr.

Velká část uchazečů z oboru podle něj neměla s tendry pro stát zkušenosti. „Nevím, nakolik by situaci řešila výjimka, aby správa mohla těsně po krizi nebo těsně před krizí rychle doplnit zásoby. Takhle sice všechno provedeme transparentně, ale jestli stihneme naplnit sklady před druhou vlnou pandemie, to vám teď neřeknu. Stačí, aby se někdo odvolal k antimonopolnímu úřadu, a my nebudeme moci ty smlouvy podepsat,“ podotýká.

Ve štychu vás nenecháme, vzkazuje samosprávám Hamáček

Vláda v polovině května oznámila, že prostřednictvím SSHR koupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Zásoby by ministerstvům, jejich podřízeným a organizačním složkám a také krajům měly vydržet na dva měsíce.

Nákup rozdělila na dvě fáze, v první fázi měla být koupena polovina požadovaného množství v hodnotě až 1,85 miliardy korun. Detaily druhé části by kabinet měl projednat v nejbližší době.

Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) má Česko ochranných pomůcek dost. Ve skladu ministerstva vnitra jsou zásoby na šest týdnů a další jsou v jednotlivých organizacích pod příslušnými ministerstvy, ujišťuje vicepremiér. „V rámci SSHR se šlo maximálně transparentní cestou, předseda Švagr se drží přesně zákona a neztratil ani den. V pondělí na vládě představíme všechny současné zásoby, rozpracované dodávky a otevřená výběrová řízení,“ avizuje.

O dostatku pomůcek mluví i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na několik týdnů podle něj vystačí zásoby ve skladu v Opočínku. „Není sice žádný krizový stav, samosprávy ale musí vědět, že je ve štychu nenecháme,“ vzkázal Hamáček s tím, že „připraveni pomoct jsou i krizaři z ministerstva vnitra“.

Resort má ve skladech přes 60 milionů roušek, 10 milionů respirátorů a 30 tisíc celoobličejových masek s 300 tisíci filtry, popisuje dále ministr. „Vybavenost je podstatně lepší, než byla na začátku krize na jaře. Nicméně gros ochranných prostředků musí zajistit státní hmotné rezervy,“ dodává. Prostředky jsou podle něj schopné pokrýt první týdny při distribuci stejným příjemcům v obdobných objemech jako během nouzového stavu, kdyby nastala druhá vlna pandemie v rozměrech jako na jaře.

Kromě SSHR vypsal tendry na nákup ochranných pomůcek do rezerv právě i resort vnitra. Také ony jsou nyní ve fázi vyhodnocování. Ve skladech správy jsou pak podle Švagra sice zásoby z první vlny pandemie, ale patří ministerstvu zdravotnictví a do státních rezerv se tak nepočítají. „Veškeré naše zásoby byly vyčerpány v koronavirové situaci,“ řekl už dříve.