Na Erasmus plánuje na podzim odjet většina studentů, pobyt zcela zruší 9 procent z nich

Necelá desetina studentů, kteří chtěli v příštím školním roce studovat na zahraniční univerzitě v rámci evropského programu Erasmus, své plány v souvislosti s pandemií covidu-19 přehodnotila. Naopak tři čtvrtiny studentů, kteří chtějí strávit semestr v zahraničí, podle Domu zahraniční spolupráce, který Erasmus v Česku koordinuje, chce nadále odjet podle plánu. Ostatní sice se studijním pobytem v zahraničí stále počítají, ale posouvají jeho termín.

Pokud by záleželo uskutečnění pobytů v rámci Erasmu pouze na studentech, převážná většina z nich by jela. „Většina českých studentů výjezdy neruší, protože až 75 procent studentů nadále počítá s tím, že do zahraničí vyjede. Pouze devět procent studentů nyní ruší výjezdy,“ řekl Roman Klepetko z Domu zahraniční spolupráce.

Rozhodnutí ale není jen na studentech. Bude záviset i na dalším vývoji pandemie. V Evropě nyní přijímá účastníky Erasmu pouze 63 procent z 1133 vysokých škol, část dalších nabízí pouze dálkovou výuku po internetu nebo vůbec nic – zatím vyčkávají, jak se situace vyvine.

Klepetko upozornil, že stipendium bude v nadcházejícím semestru poskytnuto studentům jen na dobu strávenou v zahraničí. Pokud budou studovat on-line z Česka, tak peníze nedostanou. Přejít na on-line výuku jsou přitom připraveny i další vysoké školy, pokud by se epidemiologická situace zhoršila.

Deset procent evropských univerzit Erasmus pozastavilo

Deset procent evropských vysokých škol, zejména na severu Evropy a ve Španělsku, neplánuje studenty v rámci Erasmu přijímat vůbec. Podle mluvčí Domu zahraniční spolupráce Lucie Durcové ale není žádný stát, ve kterém by to platilo plošně. „Doporučujeme sledovat aktuální informace o situaci na jednotlivých školách,“ poradila. V Česku jsou nyní podle Klepetka ochotny přijímat zahraniční účastníky Erasmu všechny univerzity a všechny jsou také připraveny přejít na on-line výuku. 

S problémy se potýkala řada studentů, kteří vyjeli na Erasmus v minulém semestru a na zahraničních vysokých školách pobývali v době, kdy státy uzavřely hranice a utlumily veřejný život ve snaze zpomalit šíření covidu-19.

Na konci února bylo na Erasmu 4800 lidí z Česka, koordinátoři jim v březnu doporučili, aby se vrátili. Podle Durcové tak učinily asi dvě třetiny z nich, zbytek v zahraničí zůstal. Zároveň podle mluvčí Durcové dvě třetiny lidí pokračovaly ve studiu on-line – ať už v cizině, nebo z domova. Zcela ukončila pobyt asi pětina účastníků Erasmu a čtyři procenta ho přerušila.

Podle koordinátorů studijních pobytů a stáží se Erasmu kažoročně účastní kolem osmi tisíc vysokoškolských studentů a dalších 2000 zaměstnanců vysokých škol z ČR. Naopak do Česka díky Erasmu přijelo předloni asi 11 tisíc cizinců.

Od roku 1998 se do programu zapojilo 315 tisíc Čechů. Kromě vysokoškoláků to byli například žáci středních i základních škol, učitelé, trenéři či řemeslníci. Nejčastěji jezdili do Německa, Francie, Španělska, Portugalska a Velké Británie.