Ministerstvo plánuje propojování vodáren, má to pomoci s nedostatkem vody

Události ČT: Další půl miliarda na nové vodní zdroje (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zemědělství dá dalších půl miliardy korun na propojování velkých vodárenských soustav, celkem tak půjde až o jednu miliardu. Peníze navíc získalo ministerstvo ze státního rozpočtu. Podpoří hledání nových zdrojů vody v obcích nebo rozšíření těch stávajících. Situace ve spoustě obcí a měst v Česku se po současných deštích výrazně zlepšila, některá místa v zemi však stále kvůli suchu trápí nedostatek vody.

Voda chybí aktuálně například v Kladně. Tam ji pravidelně posílá Praha prostřednictvím 25 kilometrů dlouhého přivaděče, který vznikl v osmdesátých letech, aby zásoboval kladenské hutě a doly. Voda do něj proudí ze Želivky. 

Po útlumu v hutích a dolech v Kladně se přivaděč zhruba třicet let nepoužíval. Jeho funkce byla obnovena až v roce 2017, kdy se prohloubilo sucho. 

„V roce 2017 jsme používali tento přivaděč příležitostně. Letos bereme od února, předpokládáme, že minimálně do října, listopadu budeme muset brát vodu z Prahy, jinak bychom neměli dostatek vody pro obyvatelstvo a průmysl,“ popsal situaci technický ředitel Středočeských vodáren Kladno Bohdan Soukup. 

Přivaděč by měl mít větší kapacitu

Kladensko nemá žádný významný povrchový zdroj vody, podzemními zdroji musí momentálně kvůli suchu šetřit. Vody však bude potřeba stále více, protože v regionu přibývá obyvatel. Musí se dostat ke zhruba 300 tisícům lidí z regionu. Podle Soukupa už kapacita přivaděče nestačí. „Budeme nuceni přistoupit k rekonstrukci tohoto přivaděče, poté budeme moci odebírat až 200 litrů za sekundu. Dnes odebíráme 30 až 50,“ uvedl.

Podobně by to mohlo fungovat i v ostatních městech v Česku, alespoň takové plány má ministerstvo zemědělství. „Padesát dva procent lidí v republice je napojeno na vodovody, které jsou z vodárenských nádrží. Myslím, že to je nejbezpečnější cesta,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Obce plánují nové vrty

Nedostatek pitné vody řeší kromě Kladna například i Lukavec na Pelhřimovsku. Situaci letos vyřešily vydatné srážky, v budoucnu však chtějí spoléhat na nový vrt. „Vrt je hluboký sto metrů, jaká je kvalita, to zatím nevíme. Příští týden začnou čerpací zkoušky a rozbory,“ řekl starosta Lukavce František Pinkas (KDU-ČSL).

Stejné plány jako v Lukavci mají také ve Vohančicích na Brněnsku, kde chtějí vyhloubit asi 200 metrů hluboký vrt, který by měl být dalším zdrojem pitné vody v obci. Místní obyvatelé většinou vodou šetří, nyní jsou však studny díky vydatným srážkám plné.