Intenzivní srážky pomohly, půdní sucho ohrožuje už jen malou část Česka

Půdním suchem je po intenzivních srážkách z minulého týdne ohrožena jen malá část České republiky, konkrétně jde o bezprostřední okolí Ústí nad Labem, Prahy a Brna. Informovala o tom mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martina Součková. Zemědělské sucho se podle meteorologů nyní v tuzemsku prakticky nevyskytuje.

„Vláhově se doplnil půdní profil až do jednoho metru, pouze velmi malý zlomek území je v současné době ohrožen půdním suchem. Jedná se o část bezprostředního okolí v Ústí nad Labem, Prahy a Brna. To je způsobeno velkým srážkovým deficitem z předchozího období,“ uvedl ČHMÚ.

Srážky měly převážně pozitivní vliv na volně rostoucí vegetaci, zejména na hluboce kořenící druhy – dub, buk, lípa, borovice a další, které mají kořeny hlubší než jeden metr.

„Dále registrujeme intenzivní nárůst biomasy, v případě příznivých meteorologických podmínek při seči by výnosy otavoseče mohly být lepší než v předchozím roce 2019, kdy sucho vrcholilo na konci července a otavy téměř nenarostly,“ odhadují meteorologové.

Příznivě podle nich srážky a ochlazení působily také na vývoj kůrovce. Je velká pravděpodobnost, že by ve svém vývoji nemusel stihnout více generací.

Intenzivní srážky však měly podle ČHMÚ i negativní dopady na polní plodiny. „V lokalitách, kde byly vyhlašovány povodňové stupně, a došlo k rozlití vody na zemědělskou půdu, mohlo dojít k polehnutí a podmáčení porostů, k odnosu ornice a i k následnému rozvoji plísní,“ upozornili meteorologové.

Kromě polních plodin mohla být poškozena i zelenina či jahody – v oblastech, kde ještě plodí. Povodňové stupně byly vyhlašovány i v oblastech s intenzivní zemědělskou a zelinářskou výrobou jako například v Polabí na Pardubicku a Chrudimsku, též na Hané na Olomoucku nebo na jižní Moravě v okolí Strážnice a Veselí nad Moravou.

Podle informací portálu Intersucho z nedělního rána deště z uplynulých týdnů způsobily, že z mapy zmizely tři nejhorší stupně zemědělského sucha. Podle předpovědi portálu na následující dva měsíce by se do 16. srpna měla situace zlepšit i v místech, kde v hlubších vrstvách půdy sucho přetrvává.