„Horáková obětovala svůj život za pravdu, poctivost a spravedlnost,“ zaznělo na pietě

Pro političku Miladu Horákovou, která se stala před 70 lety obětí justiční vraždy, byly pravda, poctivost a spravedlnost hodnotou cennější než její život. Na sobotním pietním aktu k uctění památky obětí komunismu na pražském Újezdě to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Premiér Andrej Babiš (ANO) označil Horákovou za statečnou a obdivuhodnou ženu.

Pietní akt doprovázel zvukový záznam výroků ze soudního procesu s Miladou Horákovou a dalšími obžalovanými. Zazněla například řeč tehdejšího prokurátora Josefa Urválka a slova soudce, když vynášel rozsudek smrti.

„Obětovala svůj život za pravdu, poctivost a spravedlnost,“ řekl Vystrčil k památce Milady Horákové. „My si připomínáme zrůdnost komunistického režimu jako celku a těch popravených bylo téměř 250,“ uvedl. Řekl také, že současná KSČM se dostatečně nedistancovala od toho, co se stalo v padesátých letech. „Ještě smutnější je, že tato komunistická strana dneska podporuje současnou vládu,“ dodal.

„Důležité je připomínat si oběti komunismu i z toho důvodu, aby se už totalita neopakovala,“ řekl předseda ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala. „Komunistický režim je zločinný režim všude na světě a je potřeba si to připomínat,“ dodal. Také on poukázal na to, že o nynější KSČM se opírá současná vláda.

Babiš: „Každý musí obdivovat její neskutečnou sílu a odvahu“

Premiér na sociálních sítích označil Horákovou za statečnou ženu. „Každý musí obdivovat její neskutečnou odvahu a sílu. A každý musí odsoudit tohle totální zvěrstvo režimu. Vraždu nevinné ženy. Obdivuhodné ženy. Stalo se to před 70 lety a věřím, že si na to dnes všichni vzpomeneme,“ napsal Babiš na svůj twitterový účet. 

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) zase na sociální síti uvedl, že na sídlo ministerstva v pražském Černínském paláci nechal na památku Milady Horákové vyvěsit černou vlajku. „Nikdy se nebojme říkat pravdu a nepřestaňme bojovat jako Milada Horáková proti zlu. Čest památce této statečné ženy.“  

Události: Sedmdesát let od justiční vraždy Milady Horákové (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) si Horákovou připomněl také zmínkou na Twitteru. „Její památka připomíná zvůli totalitních režimů minulého století a varuje před jejich opakováním,“ sdělil. Zároveň napsal, že jméno Horákové by si nikdo neměl přivlastňovat. 

Památku popravené političky uctila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která položila věnec k památníku obětí komunismu v centru Bratislavy. „Byla to žena, matka, právnička a bojovnice za hodnoty, kterým věřila. Věřila jim až tak, že kvůli nim byla vyšetřována a vězněna fašisty, poté komunisty, kteří jí nakonec vzali život,“  řekla.

Celkem 248 justičních vražd

Miladu Horákovou  popravenou komunistickým režimem v sobotu připomněla také projekce jejího portrétu na budovu sídla Komunistické strany Čech a Moravy v centru Prahy. Konala se od půlnoci do 05:35, tedy v době, kdy se politička a právnička před desítkami let připravovala na smrt a psala poslední dopis svým nejbližším.

V pražské Sněmovní ulici pak památku Horákové u jejího pomníku uctili zástupci organizace Post Bellum. Ředitel Mikuláš Kroupa mimo jiné připomněl osudy lidí, kteří se postavili „komunistické obludě“ a zaplatili za to životem nebo mnoha lety v komunistických vězeních a pracovních táborech.

Podle Paměti národa komunistický režim mezi lety 1948 a 1989 spáchal 248 justičních vražd. Dalších 282 lidí zahynulo při pokusu o přechod hranice a nejméně sedm tisíc ve věznicích.