Troublemakeři už ČSSD opustili, ale potrvá, než se její sláva obnoví, říká Maláčová

Jana Maláčová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Preference sociální demokracie snižují problémy z minulosti, které už strana překonala, tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Troublemakeři už stranu opustili,“ uvedla v pořadu Interview ČT24 k odchodu některých výrazných členů.

Podle Maláčové se sociální demokracie v současnosti připravuje na podzimní volby do zastupitelstev krajů. Ačkoliv je místopředsedkyní strany, ministryní a výraznou tváří ČSSD, voleb se dosud nezúčastnila. Nyní ale bude kandidovat.

„Budu symbolicky kandidovat na jednom z posledních míst zlínské kandidátky sociální demokracie. To znamená, že velmi symbolicky podpořím své kolegy a přátele ze sociální demokracie ve Zlínském kraji,“ vysvětlila Maláčová.

Maláčová věří, že sociální demokracie v době koronavirové krize prokázala zkušenosti a kompetence. Poslední volební model agentury Kantar CZ pro Českou televizi, která zkoumá preference při volbách do Poslanecké sněmovny, ale přisoudil ČSSD 5,5 procenta, tedy výsledek jen těsně nad hranicí nutnou pro vstup do dolní komory.

„Myslím, že dneska to mají politici těžké, protože to není jenom o kompetencích a odvedené práci, ale rozhoduje celá řada dalších faktorů, to znamená, jak člověk umí svoji práci prodat, jak u toho působí a tak dále,“ komentuje preference Maláčová.

Výsledky strany jsou podle ní stále zatíženy minulými problémy. „Ještě se s námi nějakým způsobem vlečou problémy z minulosti, které jsou za námi. Víte, že sociální demokracie je teď jednotná, pan předseda (Jan) Hamáček má obrovskou zásluhu, je předsedou sociální demokracie, který stranu sjednotil, dokážeme vystupovat jednotně. To jsou věci, které jsou nové, a bude to nějakou chvíli ještě trvat, než se bývalá sláva sociální demokracie obnoví,“ uvedla.

Ze sociální demokracie v poslední době odešlo několik výrazných členů, poslanec Jaroslav Foldyna a bývalý plzeňský hejtman Josef Bernard. „Myslím, že několik posledních měsíců ukázalo, že troublemakeři sociální demokracii už opustili, pravděpodobně vidí svou budoucnost jinde. Mají strach bojovat za sociálně demokratické myšlenky. Koneckonců je to dobře, že ti, kteří pochybují o sociálně demokratických idejích, tak už mezi námi nejsou,“ říká k tomu ministryně.

„Náhradní výživné je nesystémové, ale nikdo nic lepšího nevymyslel“

Maláčová v Interview ČT24 hájila návrh zákona o náhradním výživném, který v pondělí schválila vláda. Děti neplatičů by podle něj mohly dostávat novou dávku. „Návrh má řešit problém, který je svým způsobem nový, a to že přestává být normální nést za své děti odpovědnost. Protože děti si nevybírají, do jaké rodiny se narodí, nemají volbu vybrat si takové rodiče, kteří na ně budou platit nebo se o ně budou starat,“ vysvětluje ministryně.

Připouští, že návrh může být vnímán jako nesystémový. „Je to svým způsobem nesystémové, to není žádné tajemství, o tom se debatuje v celé Evropě, že vymáhání práva a nevůle nést za své děti odpovědnost se řeší finanční injekcí nebo sociální dávkou,“ uvedla. Přesto jde podle ní o vhodné řešení. „Nikdo nic lepšího nevymyslel,“ zdůraznila.

Jana Maláčová v Interview ČT24 komentovala také ekonomické dopady pandemie, obavy z nárůstu nezaměstnanosti nebo návrh na rekordní schodek rozpočtu.