Pětitisícová hranice trestného činu není protiústavní, řekl Ústavní soud. Případné zvýšení je záležitostí politiků

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení spodní hranice škody způsobené trestnou činností. Spodní hranice zakotvená v trestním zákoníku není podle nálezu Ústavního soudu protiústavní. Návrh na provedení škrtu podal Okresní soud v Liberci, který poukázal na fakt, že částka pět tisíc korun se od roku 2002 neměnila, zatímco inflace a životní úroveň v Česku rostly.

Liberecký soud poukázal na to, že politici nastavili hranice téměř před dvaceti lety. Tehdy se počítalo s průběžnou novelizací, která bude odrážet vývoj inflace v Česku. Žádná novela ale nenásledovala. Hranice proto přešly beze změny z trestního zákona do nového trestního zákoníku.

Současná hranice pět tisíc korun v podstatě rozlišuje přestupek od trestného činu. Značná škoda podle trestního zákona začíná na částce pět set tisíc korun, škodou velkého rozsahu se rozumí nejméně pět milionů korun.

V posledních letech se v Poslanecké sněmovně hovoří o možném zvýšení spodní hranice na deset tisíc korun. Na poslaneckou iniciativu poukázal také Ústavní soud, který zdůraznil, že není jeho úkolem posuzovat hranice trestněprávní kriminalizace určitého jednání. Případné navýšení hranice je podle soudu záležitost parlamentu.