Soud nepravomocně uznal vinu Petra Nečase za křivé svědectví v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

UDÁLOSTI: Bývalý premiér Petr Nečas podle zatím nepravomocného rozhodnutí soudu křivě vypovídal (zdroj: ČT24)

Soud uznal expremiéra Petra Nečase vinným z křivé výpovědi v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Obvodní soud pro Prahu 1 případ rozhodl trestním příkazem. Verdikt není pravomocný, soud ho zatím Nečasovi nedoručil a bývalý předseda vlády proti rozhodnutí může podat odpor, k čemu se také chystá. Podle obžaloby Nečas křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).

„Výsledek: uznání viny,“ píše se v justiční databázi v rámci trestního řízení proti bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS). „Ano, soud vydal trestní příkaz, trestním příkazem se vždycky uznává vina. Jaký trest uložil, sdělím, až to bude mít doručeno obviněný,“ uvedla pro ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 pro trestní úsek a soudkyně Pavla Hájková.

Obžaloba pro křivou výpověď dorazila k soudu 5. května, trestní příkaz soud vydal dvacet dnů nato. Zatím není zřejmé, jaký trest expremiérovi uložil. Rozhodnutí je nepravomocné, Petr Nečas a jeho právní zástupci je zatím nemají k dispozici. Dali však již najevo, že se se soudním příkazem nesmíří.

„Klient je přesvědčen o tom, že je nevinný, že je obžaloba nesmyslná stejně jako obvinění. Ostatně není to jen klient, kdo si to myslí, myslela si to také celá řada soudců, kteří v té věci rozhodovali. Takže si myslím, že je na místě podat odpor,“ uvedl Nečasův advokát Adam Černý. Pokud expremiér odpor podá, bude to znamenat, že se začne připravovat hlavní líčení.

V kauze Vojenského zpravodajství, z níž obžaloba Nečase vyplynula, rozhodovala soudkyně Hájková a v rozsudku poukázala na „diametrální rozpor“ mezi jednotlivými Nečasovými výroky. „Motivací, proč se svědek Nečas rozhodl i přes zákonné poučení o možných následcích křivé výpovědi vypovídat nepravdu, je snaha prospět obžalované Nečasové,“ konstatovala tehdy v odůvodnění verdiktu.

Upozornila, že Nečas byl vůči své současné manželce (dříve Nagyové) „ve výrazně submisivním postavení“. „Komandovala ho, nadávala mu. On se jí omlouval a škemral,“ připomněla zachycené telefonní odposlechy.

Médiím Nečas původně sdělil, že nevěděl o sledování své tehdejší manželky. Ze záznamů zpravodajců ale vyplynulo, že jejich služba končila vždy, když se premiér vrátil domů, a pozorování se zaměřovalo výhradně na Radku Nečasovou, nikoliv i na její děti, jak tehdejší premiér tvrdil.

Kauza zneužití Vojenského zpravodajství skončila loni v březnu pravomocným rozsudkem Městského soudu v Praze. Odvolací soud všem obžalovaným zpřísnil tresty. Janě Nečasové uložil tříletou podmínku a desetiletý, tedy maximální zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. Podmíněnými tresty a zákazy činnosti potrestal soud i zpravodajce Milana Kovandu, Jana Pohůnka a Ondreje Páleníka. Všichni tři i státní zástupce podali dovolání k Nejvyššímu soudu, ten ale dosud nerozhodl.

Nečas čelí ještě jedné obžalobě, a sice v kauze poslaneckých trafik. Podle obžaloby Nečas s manželkou a s někdejším náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem přislíbili v roce 2012 občanskodemokratickým poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu, a nechají tak projít vládní daňový balíček. Nečasovi za to hrozí až šestileté vězení.