Před 30 lety se konaly první svobodné volby. Komunisté překvapivě byli druzí

Události ČT: Před 30 lety se konaly první svobodné volby (zdroj: ČT24)

Před třiceti lety se 8. a 9. června uskutečnily první volby po pádu komunistického režimu. Lidé hlasovali do obou komor Federálního shromáždění i České a Slovenské národní rady. Volby v Česku vyhrálo podle očekávání s velkým náskokem Občanské fórum, na Slovensku Veřejnost proti násilí. Překvapivě ale uspěli i komunisti, kteří tehdy skončili druzí.

První svobodné a demokratické volby po čtyřiceti letech provázela velká očekávání. Tomu odpovídala i rekordní, dosud stále nepřekonaná účast. „Téměř snad nad 96 procent voličů se účastnilo voleb, což je znamením, že našim občanům není jedno, v jakých poměrech žijí a budou žít,“ uvedl tehdejší prezident Václav Havel.

Předvolební kampaň ovlivnila aféra předsedy lidovců Josefa Bartončíka, který čelil obvinění ze spolupráce s StB. Přes slib Václavu Havlovi ale neodstoupil. Těsně před volbami proto tehdejší náměstek ministra vnitra Jan Ruml informaci zveřejnil.

Výsledek Občanského fóra byl v prvních svobodných volbách od pádu komunismu rekordní, ve volbách do federálního shromáždění i české národní rady získalo okolo 50 procent hlasů. I díky heslu: „Strany jsou pro straníky, Občanské fórum pro všechny“.

„Občanské fórum vyhrálo proto, že vsadilo na jednu velice těžkou, velice obtížnou kartu, na úctu k voliči, k jeho moudrosti,“ reagoval tehdy na výsledek voleb v té době kandidát OF Miloš Zeman. „Já se bojím, kdybychom nepokračovali v nastoupené cestě a kdybychom tuto cestu nestačili ještě urychlovat,“ řekl další tehdejší kandidát OF Václav Klaus. 

Uspěla i Komunistická strana Československa. „Výsledek byl možná lepší, než se čekalo, ona získala skoro patnáct procent hlasů,“ připomněl Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Otázka nové ústavy

Slavnostní náladu prvních svobodných voleb podtrhl i koncert vzájemného porozumění na Staroměstském náměstí v Praze. Zahájil ho Rafael Kubelík skladbou Bedřicha Smetany Má vlast.

Volební období bylo tehdy zkrácené na dva roky. Federální shromáždění mělo za tu dobu schválit novou ústavu. „Což, jak víme, se nepovedlo a postupem doby začala dominovat otázka vztahů Čechů a Slováků,“ připomněl Tůma.

Vítězné Občanské fórum, sdružující politické osobnosti a subjekty od levice až po pravici, se o necelý rok později rozpadlo. Volby v roce 1992 pak v Česku vyhrála ODS Václava Klause, na Slovensku Mečiarovo HZDS.