Nárůst počtu nakažených v Česku v pátek opět zrychlil

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku v pátek opět zrychlil, pozitivní test mělo 59 lidí. O den dříve to bylo 33 případů, nejméně za celý týden. V sobotu zatím přibylo 40 potvrzených případů nemoci, celkem se tak nakazilo 8853 lidí. Počet úmrtí stoupl o dva na 314, vyléčených je 6038. Aktuálně se s nemocí potýká dva a půl tisíce lidí. Laboratoře v pátek provedly 7264 testů, podobně jako v předchozích dnech. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k sobotní 17:30 hodině.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku v pátek opět zrychlil, pozitivní test mělo 59 lidí. Celkem je potvrzených případů nemoci 8820, zemřelých zůstává 312, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
  • Podíl nových případů covidu-19 na počtu testů stoupl na 0,81 procenta.
  • Na konci května odhaduje Ústav zdravotnických informací a statistiky 9430 potvrzených případů covid-19, denně by jich mohlo přibývat asi 70. Hrozí spíš lokální ohniska a růst v Praze.
  • Nošení roušek uvnitř bude možná v některých oblastech volnější nebo přísnější podle epidemiologické situace. Rozhodne se v červnu, řekl epidemiolog Rastislav Maďar.
  • Česko se dále připravuje na poslední velkou vlnu rozvolňování opatření, která má nastat v pondělí 25. května. To se v obchodních centrech otevřou stravovací zóny, vnitřní prostory restaurací a také některé tuzemské hotely. Češi mohou od pondělí také do bazénů, saun a wellness.

Denní nárůst pozitivních případů v tomto týdnu kolísal. Nejvíce jich laboratoře zaznamenaly v pondělí, kdy mělo pozitivní test 111 lidí. V úterý přibylo 61 nakažených, ve středu 74 a ve čtvrtek 33. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek uvedl, že epidemiologická situace nezaznamenává negativní trendy, problematická jsou podle něj lokální ohniska.

Moravskoslezský kraj má za Prahou druhý nejvyšší počet případů nákazy, celkem se v regionu nakazilo 1403 lidí. V hlavním městě je pozitivních případů zhruba o 600 více. Na třetím místě v počtu nakažených je Středočeský kraj s 1047 případy. Také s přihlédnutím k počtu obyvatel je situace nejhorší v hlavním městě, kde na každých 100 tisíc obyvatel připadá téměř 156 nakažených. 

U většiny infikovaných má nemoc covid-19 mírný průběh. Hospitalizováno je podle údajů webu ministerstva zdravotnictví k sobotní deváté hodině ráno 156 lidí, z nichž 29 je ve vážném stavu. Nejvíce úmrtí je v Praze, kde jich ministerstvo eviduje 94, následuje Moravskoslezský kraj s 58 zemřelými a Karlovarský kraj s 37. Naopak nejméně - dva pacienti zemřeli s nemocí covid-19 ve Zlínském kraji.

Testování zaměstnanců na dole Darkov pokračuje

V souvislosti s nákazou covidem-19 v Dole Darkov společnosti OKD v Karviné hygienici eviduji dosud 169 nakažených. V sobotu byly k otestování odebrány vzorky dalších více než 900 lidí, potvrdila ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Pavla Svrčinová. Další výsledky testů se podle ní dají očekávat v neděli.

Z 280 vzorků, které hygienici odebrali v pátek, bylo šest pozitivních. Za dalším nárůstem jsou dohledané kontakty už dříve pozitivně testovaných lidí. Plošné testování zaměstnanců potrvá až do pondělka.

V souvislosti s Dolem Darkov se tak dosud prokázala nákaza u 135 pracovníků dolu a 31 jejich rodinných příslušníků. Mezi horníky je také šest pendlerů z Polska. Tři pozitivně testovaní lidé jsou zaměstnanci firem, kteří na šachtu docházeli například provádět servis. 

Situací v OKD se bude v pondělí zabývat Krizový štáb Moravskoslezského kraje, na základě výsledku testování zváží další případná opatření. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou v celém OKD, ale pro Důl Darkov jsou ještě přísnější. Zaměstnanci z Darkova se nepřesouvají na jiná pracoviště, z čtyřsměnného se tam přešlo na třísměnný provoz a firma zkrátila pracovní dobu, aby se horníci z jednotlivých směn nepotkávali. V dolech na Karvinsku pracuje celkem zhruba 8400 lidí.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že se ale nechystá žádné uzavírání měst. „Čekáme na výsledky chytré karantény, které ukážou, které obce, které okresy jsou postiženy, a na základě toho přijmeme další opatření,“ řekl hejtman.

Dodal také, že návštěvy domovů seniorů či nemocnic by mohly být zakázány jen v těch částech kraje, kde se bude nákaza nemocí covid-19 více šířit. 

Nošení roušek se možná bude v různých oblastech lišit

Nošení roušek uvnitř bude možná v některých oblastech volnější nebo přísnější podle epidemiologické situace. Rozhodne se v červnu, řekl epidemiolog Rastislav Maďar, koordinátor pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví pro uvolňování opatření přijatých jako ochrana před epidemií covidu-19.

Od pondělí 25. května končí povinnost nosit roušky venku, jsou-li dodrženy dvoumetrové rozestupy od cizích lidí. V budovách nebo MHD je nošení dál povinné. Výjimky mají děti ve školách či školkách nebo některé profese, například lidé v kancelářích.

V obchodních centrech se v pondělí otevřou stravovací zóny

V obchodních centrech se od pondělí znovu otevřou stravovací zóny. Nadále bude platit povinnost zakrytých úst a nosu, roušku si lidé budou moci sundat jen na konzumaci jídla a pití. Odstupy bude nutné dodržovat také ve frontách u jednotlivých restaurací a kaváren. 

Kvůli povinné vzdálenosti sousedních stolů obchodní centra rozšiřují kapacity foodcourtů, k otevření připravují také venkovní terasy. V pražských centrech skupiny Unibail-Rodamco-Westfield, tedy Westfield Chodov, Centrum Černý Most a Metropole Zličín budou u stolu moci sedět jen dva lidé. Výjimkou budou nálepkou označené rodinné stoly.

Otevřou se také restaurace obchodních domů IKEA, ve kterých bude ale zúžený výběr. K dispozici nebude například salátový bar, bistro nenabídne točenou zmrzlinu a provoz nápojových ostrůvku bude omezený.

V obchodních centrech nebude návštěvníkům nadále umožněn přístup do relaxačních zón. V provozu nebudou ani hlídané dětské koutky. 

Fungovat v pondělí začínají i tuzemské hotely, ale jen některé

Tuzemské hotely, penziony, venkovní kempy a další ubytovací zařízení se mohou od pondělí po omezeních kvůli epidemii koronaviru zcela otevřít. Některé pražské hotely tak už očekávají první hosty. Chybí ale zatím zahraniční klientela. Část tuzemských hotelů, především ve městech, proto podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka zůstane zavřená, větší zařízení zprovozní třeba jen část kapacity. Ubytovací zařízení musejí dodržovat přísná hygienická a bezpečnostní pravidla.

„Netrpělivě čekáme na otevření hranic ze strany České republiky a další uvolňování restrikcí. Tento krok jistě napomůže k navýšení počtu rezervací ze strany zahraniční klientely, primárně z okolních zemí, jako je Rakousko a Německo. Také jsme již obdrželi první poptávky na konferenční akce, které nás nesmírně potěšily, a věříme, že i tento segment se postupně opět oživí,“ řekl generální ředitel hotelů NH Prague City a NH Collection Prague Petr Nešpůrek. 

Lidé mají podle Stárka na počátku uvolňování vládních restrikcí proti koronaviru obavy z cestování a shlukování, větší zájem než hotelové komplexy tak evidují menší zařízení. Podle Stárka lze očekávat také pokles spotřeby. Mnoho lidí přišlo kvůli krizi o práci nebo měli sníženou mzdu, budou se proto pravděpodobně více rozmýšlet, za co peníze utratí.

V Polsku se podle Stárka po uvolnění opatření otevřelo 65 procent ubytovacích zařízení. Podobný trend se dá předpokládat i v tuzemsku, uvedl.

Češi mohou od pondělí také do bazénů, saun a wellness

Češi si mohou od pondělí jít také zaplavat do bazénu, prohřát se do sauny nebo si odpočinout do wellness. Kapacita bude omezena, platit budou přísná hygienická a bezpečnostní opatření. Plavání nebo pobyt v sauně však bude možný bez roušky.

Fungovat nebudou vodopády, divoké řeky, protiproudy. Dočasně zrušeny musejí být také saunové ceremoniály, ledové studny a krystalické ochlazení.

Některé provozy ale nestihnou do pondělí připravit všechna nařízení ministerstva zdravotnictví, termín otevření odloží. Například plavecký stadion SK Slavia Praha bude v provozu až od 1. června. Bazén v pondělí neotevře ani Výstaviště Praha, v ten den se bude zabývat obnovou provozu.

Naopak od pondělí mohou lidé navštívit plavecký stadion Podolí. V areálu bude v jednu chvíli maximálně 300 lidí. K dispozici bude vnitřní i venkovní padesátimetrový bazén, v provozu nebude sauna, pára a atrakce v dětském bazénu.