Na konci měsíce bude v Česku asi 9430 případů covidu-19. Hygienici se zaměří na rizikové profese

Na konci května odhaduje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) 9430 potvrzených případů nemoci covid-19, denně by jich mohlo přibývat asi 70. Hrozí spíš lokální ohniska a růst v Praze. Resort zdravotnictví také pracuje na přípravě národního doporučeného postupu pro léčbu pacientů.

„Jsme čtrnáct dní po masivním uvolnění opatření 11. května. Epidemiologická situace nezaznamenává žádné negativní trendy, uvolnění se na křivce negativně neprojevila,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Narůstá podle něj podíl vyléčených, činí přes 66 procent. Klesá počet hospitalizovaných, nyní jich je 150, i podíl úmrtí. 

Seniorů nad 65 let je podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška mezi nakaženými pětina, 11 procent je starších 75 let. Za květen podle něj přibylo celkem 940 nových pacientů, lidé nad 65 let tvořili 14 procent. Hospitalizováno bylo v květnu 124 lidí, vážných případů bylo 30. Celkem bylo v Česku ke čtvrteční půlnoci 8721 nakažených.

Dušek také podotkl, že plošné predikce a reprodukční číslo již v tuto chvíli pro epidemiologickou situaci nemají velkou výpovědní hodnotu. Například ve 13 ze 76 okresů v Česku přesahuje počet lidí s covidem-19 sto na sto tisíc obyvatel, situace je přitom ale stále příznivá. „Epidemie odeznívá, takže plošné predikce přestávají dávat smysl. Stejně jako reprodukční číslo,“ uvedl.

Reprodukční číslo udává průměrný počet lidí, které dál nakazí jeden pozitivně testovaný na covid-19. Bez Prahy a Karvinska by pro ČR bylo podle Duška asi 0,8 a samostatně v Praze je 1,13. Průměr pro celou zemi tak je asi 1,08. „Ohniska táhnou situaci v celé republice nahoru,“ dodal.

Ministerstvo se zaměřuje na lokální ohniska a rizikové profese

Problematická jsou podle ministra lokální ohniska. Na Chebsku a Domažlicku se podle něj situace uklidnila. Teď je ohnisko na Karvinsku v Dole Darkov. „Intenzivně se na tom pracuje, je to lokalizováno. I řešení je lokální, nikoliv plošné,“ dodal.

Problematičtější je také situace v Praze, kde dochází zejména ke komunitnímu přenosu. „Je to signál pro občany Prahy, aby dodržovali nastavená hygienická pravidla,“ uvedl Vojtěch.

Ministerstvo se chce také začít zaměřovat na nemocnost covidem-19 v rizikových profesích. Mezi ně patří kromě zdravotníků také pracovníci v administrativě nebo v gastronomii.

Podle Vojtěcha je potřeba zvýšit proočkovanost proti chřipce

Resort také pracuje na přípravě národního doporučeného postupu pro léčbu pacientů. „Myslím si, že je doba na to, podívat se na tyto strategické dokumenty a kapacity systému intenzivní péče,“ uvedl ministr. V tomto směru navázalo Česko spolupráci s americkou klinikou Mayo.

Pro léčbu tuzemských pacientů se používá většina léků, které se nasazují i v zahraničí. Léčba vyžaduje většinou souhlas pacienta, protože jde o experimentální léčbu. Nejvíc jich dostalo látku hydroxychlorochin, která byla podaná více než 660 lidem. Je součástí léků, které se používaly v minulosti jako antimalarikum, a účinná je i na příznaky revmatoidní artritidy.

„Na podzim pravděpodobně dojde k epidemii chřipky, to vnímáme jako velké riziko,“ doplnil také ministr. Podle něj bude potřeba udělat maximum pro to, aby se v Česku zvýšila proočkovanost proti této pravidelně přicházející virové infekci. Odborníci varují, že komplikované případy chřipky budou v nemocnicích potřebovat stejná lůžka intenzivní péče s plicními ventilátory jako pacienti s vážným průběhem covidu-19.

Další vlna uvolnění přijde 25. května, roušky uvnitř by se mohly odložit v červnu

Česko se dále připravuje na poslední velkou vlnu rozvolňování protipandemických opatření. Za přísných hygienických podmínek se v pondělí 25. května obnoví vnitřní provozy hospod, barů a restaurací, hromadné akce dostanou strop v počtu 300 osob a Češi se budou moci vypravit i na koupaliště – i sem ovšem s rouškou, třebaže na řadě dalších míst už nebude od posledního květnového týdne povinná.

Adam Vojtěch na tiskové konferenci rovněž uvedl, že další uvolňování týkající se nošení roušek by mohlo proběhnout v červnu. Pokud bude epidemilogická situace nadále příznivá, mohli by je obyvatelé Česka odložit i při pobytu v interiérech.