Vláda by mohla od čtvrtka povolit otevření dalších obchodů, řekl Babiš

V České republice bylo dosud zjištěno více než čtyři a půl tisíce nakažených koronavirem, víc než čtvrtina nemocných je v Praze. Hygienici provedli už přes 80 tisíc testů. Podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo od nedělního rána pět obětí, celkem je jich tak už 67. Počet uzdravených stoupl o 18 na celkových 96. Prezident Miloš Zeman v neděli uvedl, že se chystá za boj s epidemií udělit epidemiologovi a náměstku ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi nejvyšší státní vyznamenání. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak oznámil, že by se mohly otevřít další obchody, musí to ale nejdříve schválit vláda.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Koronavirus se zatím nejvíce rozšířil v hlavním městě. Na 100 tisíc obyvatel zde připadá 84 nakažených. Následuje Olomoucký kraj se zhruba 63 nemocnými na 100 tisíc obyvatel. Nejméně zasažený je Jihočeský kraj s necelými 18 případy na 100 tisíc obyvatel.

Z Česka má nemoc podle údajů hygieniků přes 80 procent nakažených, zbytek si ji přivezl ze zahraničí, zejména z Rakouska a Itálie. Nejvíce nemocných je ve věku mezi 45 a 54 lety, téměř pětina. Na děti do 14 let připadá zhruba pět procent. Seniorů nad 65 let, kteří jsou považováni za nejvíce ohroženou skupinu, je mezi nakaženými téměř 18 procent.

V nemocnici je, podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví k sobotě, s nemocí 383 lidí, z toho 86 ve vážném stavu. 78 lidí nakažených koronavirem se vyléčilo.

Podle Babiše by se ve čtvrtek mohly otevřít další obchody

Pokud se nebude zrychlovat vývoj koronavirové epidemie, mohly by se podle premiéra Andreje Babiše od čtvrtečních šesti hodin ráno otevřít další obchody. V rozhovoru pro ČT24 předseda vlády uvedl, že by mělo jít například o prodejny s pracovními oděvy, s dětským textilem a vybavením, papírnictví nebo prodejny a opravny obuvi.

Otevřeny by mohly být i sběrny surovin a kompostárny. Zpřístupnit chce vláda také veřejná sportoviště, na kterých by lidé při sportu nemuseli mít roušky. Uvolnění ovšem budou doprovázet přísnější hygienická opatření, jako je například odstup dva metry, pravidla pro dezinfekce nebo měření teploty pracovníků před každou směnou.

Premiér ale upozornil, že se na tom ještě musí v pondělí shodnout vláda. Zároveň uvolnění bude podmíněno souhlasem epidemiologů na základě středečních výsledků statistik šíření koronaviru.

V Brně se budou léčit Francouzi s koronavirem

V rozhovoru předseda vlády také uvedl, že by Fakultní nemocnice Brno měla v nejbližších dnech přijmout šest nemocných s koronavirem z Francie. O věci jednal s francouzským velvyslancem v Česku. Pacienty dopraví do Brna v pondělí dopoledne speciální letadlo.

„Celkově jsme nabídli 12 míst, respektive 14, ještě další nemocnice se nějak přidaly, protože my samozřejmě máme dostatečnou kapacitu,“ řekl. Francie má nyní s umísťováním nakažených do nemocnic problémy, některé její pacienty převzalo například Německo.

Babiš upozornil, že Česko v koronavirové epidemii už pomohlo i jiným zemím. „Po tom, co jsme pomohli Slovinsku, Španělsku a Itálii, tak projevujeme solidaritu v rámci Evropské unie,“ řekl. 

Zeman: Evropská unie selhala, hranice by pro turisty měly zůstat rok uzavřené

Prezident Miloš Zeman v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk podpořil postup vicepremiéra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD), který chce stav nouze v ČR prodloužit o měsíc do 11. května. Opozice včetně KSČM, která vládu ANO a ČSSD toleruje, ale chce prodloužení jen do konce dubna. K tomu se přiklonil i premiér Andrej Babiš (ANO). O prodloužení stavu nouze bude příští týden rozhodovat sněmovna.

„Je lepší něco přehnat než něco zanedbat,“ vysvětlil Zeman v rozhovoru. Opatření by podle hlavy státu měla trvat s ohledem na vývoj epidemie ještě „minimálně měsíc nebo měsíc a půl“.

Prezident v nedělním rozhovoru také uvedl, že Evropská unie podle něj v boji s šířící se nákazou koronavirem selhala, protože předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se vyslovila proti uzavírání hranic. „Kdyby se hranice otevřely, tak to znamená výbuch epidemie nesrovnatelně větší, než když jsou uzavřené,“ řekl.

V rozhovoru pro agenturu DPA koncem března von der Leyenová řekla, že uzavírání hranic jednotlivými členskými státy koronavirus nezastavilo, naopak uškodilo mnoha firmám a přerušilo dodavatelské řetězce v Evropě. Pouze vnitřní trh Unii přinesl takový blahobyt a sílu, uvedla.

Co se týká režimu na českých hranicích, ty by podle hlavy státu měly zůstat pro turisty zavřené až na rok. Podle prezidenta bychom se tak vyhnuli tomu, že by mohla být zmařena práce českých zdravotníků v boji proti koronaviru.

„Doufám, že to nenastane,“ reagoval na výrok prezidenta Babiš. „To bychom určitě nechtěli, ale záleží na tom, co se bude dít v okolních zemích,“ dodal. Otevírání hranic podle něj ale bude po odeznění epidemie až jedním z posledních kroků. Nepodpořil ani návrh Zemana na zmražení růstu minimální mzdy, který se vyslovil také pro zmrazení růstu platů státních úředníků. Prioritou je podle premiéra posílit financování zdravotnictví.

Prymula dostane státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru také oznámil, že se chystá náměstkovi ministra zdravotnictví a epidemiologovi Romanu Prymulovi udělit 28. října nejvyšší státní vyznamenání. Ocenění dostane za svou činnost v boji s koronavirovou epidemií. 

Prezident uvedl, že o ocenění Prymulu předem neinformoval. Podle něj je Prymula erudovaný epidemiolog, který se postavil do čela války s koronavirem. Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva.

Podle předsedů opozičních stran Ivana Bartoše (Piráti) a Petra Fialy (ODS) je ale avizování vyznamenání pro Prymulu předčasné. „Nedělejme gesta, když je potřeba pomáhat,“ řekl Bartoš.

Zemřel druhý klient břevnického domova, další jsou v nemocnici

Podle ředitelky domova v Břevnici museli být ze zařízení, které pečuje o lidi s demencí, v sobotu kvůli koronaviru převezeni do havlíčkobrodské nemocnice další dva lidé. „Jeden pán potom bohužel zemřel,“ uvedla o jednom z dvojice nově hospitalizovaných ředitelka domova Hana Hlaváčková.

Podle mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petry Černo zůstávají hospitalizované i dvě další klientky břevnického domova a další dva pacienti s nemocí COVID-19. Jejich stav nekomentovala.

Onemocnění COVID-19 se podle hygieniků koncem března potvrdilo u 20 z 22 klientů břevnického domova a u devíti jeho pracovníků. Jedna seniorka, která měla i jiná vážná chronická onemocnění, zemřela 29. března. Hygienici nařídili v domově karanténu do odvolání, nejméně však na 14 dní.

V Otázkách Václava Moravce uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), že pokud se potvrdí úmrtí dvou klientů břevnovského domova, kteří měli jen lehké příznaky, bude zřejmě nutné všechny nakažené seniory umístit do nemocnic. Proti tomu se ale vyslovil Andrej Babiš. S ohledem na počet seniorů je podle něj nemožné přemístit všechny do nemocnic, každý případ se má řešit individuálně. Hlavním úkolem je zajistit, aby nákazu do domovů nepřenesli jejich zaměstnanci.

Maláčová také přišla s nápadem plošného testování v domovech pro seniory. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula zareagoval, že stát v těchto zařízeních plánuje plošeně testovat jen zaměstnance. Zmínil také, že zaměstnanci by mohli zůstávat v izolaci přímo v domovech, například v karavanech nebo v jiném provizorním ubytování. To podporuje i Babiš.

Lidé žádají o odklady záloh na energie

Přes 2500 zákazníků zatím požádalo u společnosti ČEZ o odklad platby záloh za energie v souvislosti s dopady šíření nákazy novým koronavirem. Uvedl to mluvčí firmy Roman Gazdík.

„V tuto chvíli zpracováváme asi 150 žádostí denně a snažíme se všem zákazníkům vyjít maximálně vstříc,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. „Zákazníkům, kteří jsou v potížích delší dobu, samozřejmě i nadále poskytujeme bezúročné splátkové kalendáře. I žádosti o ně stouply. Proti období před epidemií zhruba o 20 procent,“ doplnila šéfka odboru fakturace a pohledávky firmy Taťána Paskerová.

Gazdík připomněl, že firma umožňuje klientům zasaženým pandemií snížit zálohu na nulu, a to až na tři měsíce. Společnost také přestala odpojovat domácnosti, které se ocitly v problémech se splátkami.

Také další dodavatelé tvrdí, že se snaží svým zákazníkům vyjít v případě potřeby maximálně vstříc. „Pokud se naši klienti v souvislosti s epidemií koronaviru dostanou do vážnějších obtíží s platbami za energie, řešíme tyto případy individuálně. Jestliže tuto skutečnost zákazník prokáže, výrazně zálohy snižujeme,“ uvedla mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Firma innogy, která je největším dodavatelem plynu v Česku, je podle mluvčího Martina Chalupského připravena na základě individuálního posouzení nabídnout lidem snížení tří měsíčních záloh až o 50 procent. „Zároveň je třeba zdůraznit, že vzhledem k velmi teplé zimě neočekáváme výrazné doplatky za dodávku zemního plynu. Lze říci, že letošní zima bude pro naše zákazníky jedna z levnějších,“ řekl ČTK Chalupský.

Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) a energetický expert Jiří Gavor uvedl, že dodavatelé nyní logicky rozlišují mezi živnostníkem se zavřenou provozovnou, který běžně spolehlivě platí, a odběratelem, který měl problémy s platbami dávno před současnou pandemií. „Žádost o odklad či snížení plateb by neměla být vůbec podávána z nějakého důvodu výhodnosti, to je nesmysl –⁠ odběratel nakonec za spotřebovanou energii bude muset zaplatit, tak jako za jiné zboží. Spolehlivým zákazníkům po omezenou dobu ale solidní dodavatel vyhoví,“ podotkl.

„Chceme od zákazníka slyšet, kdy předpokládá zlepšení své situace a řešení potíží, abychom podle toho nabídli pomoc. A to buď formou snížení plateb, či odložení zálohových splátek. Paušálně tedy neplatí, že odkládáme placení záloh na tři měsíce automaticky každému, kdo si vzpomene,“ uvedl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. Od konce března poskytuje podle něj firma denně podobné úlevy zhruba 50 až 100 domácnostem nebo malým podnikatelům. „Podobně odkládáme platby na základě individuálních jednání i s velkoodběrateli,“ dodal.

„Je nutné říci, že jinak budeme přistupovat ke klientovi, který vždy pravidelně faktury platil, a teď se dostal do potíží, a jinak ke klientovi, jehož platební morálka byla již v minulosti zatížená neplacením závazků. V posledních dvou týdnech jsme zaznamenali několik stovek žádostí o odklad či snížení záloh,“ potvrdila mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Kritika setkání v Lánech

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl dá k dispozici svoji funkci. Důvodem je fotografie ze sobotního jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Na ní sedí účastníci setkání v rouškách okolo stolu, na kterém je pohoštění. Vzápětí se stali terčem kritiky kvůli údajně nedostatečným rozestupům a objevily se otázky, jak mohli s rouškami jíst. Policejní prezident Jan Švejdar, který se schůzky také účastnil, řekl, že fotografie nepůsobí nejšťastněji. 

Zveřejněnou fotografii okomentovat pro deník Blesk i samotný prezident Miloš Zeman. Podle něj se s ohledem na vládní opatření podávalo pouze drobné občerstvení. Členové prezidentova týmu si navíc podle české hlavy státu mohli občerstvení podstrkovat pouze pod roušku. Zeman také zdůraznil, že kvůli koronaviru na jednání poprvé zakázal oběd.

Celý poradní tým byl také v sobotu ráno otestován na koronavirus, a to s negativním výsledkem. Podle vyjádření ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) pro Český rozhlas Radiožurnál ho nařídil hradní kancléř Vratislav Mynář. Nárok na bezplatné testování ale mají v Česku jen lidé s příznaky nebo někteří zdravotníci. Na otázku, kdo testy zaplatil, hradní mluvčí Jiří Ovčáček neodpověděl.

Schůzku u Zemana kritizovali i předsedové opozičních stran Ivan Bartoš (Piráti) a Petr Fiala (ODS) v debatě televize Prima. Bartoš uvedl, že evidentně při setkání v Lánech nebyla dodržena řada opatření, která už mnoho dní platí pro všechny obyvatele ČR.„Je to jistá forma papalášství a ignorance, pokud se takto vyfotí u společné večeře nejvýše postavení lidé v ČR, je to ostuda,“ řekl.

„Všichni to dodržujeme. Lidé mají problémy ve svém podnikání, ve svých rodinách, a pak vidí představitele státu, jak se tam chystají obědvat nebo večeřet a opatření nedodržují. To je podle mě velmi špatné. My všichni musíme jít příkladem. A musíme se snažit ukázat lidem, že odpovědnost je naprosto zásadní,“ myslí si šéf občanských demokratů Fiala.

Opozice kritizuje i chaos kolem rozvolňování opatření

Bartoš s Fialou v debatě televize Prima kritizovali i nekoncepční návrhy na rozvolňování opatření, za kterými stojí někteří vládní představitelé. Podle předsedů obou opozičních stran jde většinou o marketingové výstřely.

Za nesmyslné považuje Bartoš například prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO) o možném znovuotevření obchodů s obuví a papírnictví. „Je nesmysl vystřelit od boku: Teď otevřeme obuvi, protože lidi nemají boty,“ řekl Bartoš. Kabinet by podle něj měl posuzovat u znovuotevírání obchodů způsob prodeje, skutečnou potřebu a životnost byznysu, pokud zůstane nadále zavřený. Dodal, že by bylo možné například povolit farmářské trhy, když je možné nakupovat v supermarketech.

Podle Fialy neuvážené nápady členů vlády, které uvedou na tiskových konferencích, a poté zruší, znejisťují společnost. Také on si myslí, že to dělají pouze kvůli své propagaci. „Potřebujeme normální, odbornými expertizami podložený plán, co se vláda chystá dělat, kdy bude uvolňovat ta jednotlivá opatření a proč,“ řekl Fiala.

Babiš v pátek v České televizi a Rádiu Z uvedl, že by do Velikonoc mohla být znovu otevřena papírnictví, stejně jako obchody s obuví. Odůvodnil to tím, že si to žádají rodiče kvůli škole a protože děti rostou. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) však v neděli zopakoval, že by ČR zatím neměla vládní opatření výrazněji měnit. Již dříve uvedl, že k otevření papírnictví a obchodů s obuví bude chtít znát postoj ministerstva zdravotnictví.

Vláda by o otevření vybraných prodejen mohla rozhodnout v pondělí. Jednat by podle Babiše mohla i o opětovném zpřístupnění některých venkovních sportovišť, například pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu, letectví nebo kanoistiku. Babiš míní, že by to mohlo pomoci, i když omezení proti šíření nákazy koronavirem budou platit i přes velikonoční svátky.

V rámci opatření byla původně uzavřena většina prodejen s výjimkou lékáren, drogerií, prodejen potravin, pohonných hmot nebo tiskovin. Postupně vláda povolila znovuotevření květinářství, autoservisů nebo pohřebních služeb, zavřela naopak prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky. Od čtvrtka se mohly otevřít maloobchodní prodejny domácích potřeb, pokud prodávaly ochranné pomůcky a dezinfekční prostředky.