Mynář odmítl, že by objednal výhružný dopis čínské ambasády směřovaný Kuberovi

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář popřel, že by si Kancelář prezidenta republiky jeho prostřednictvím objednala od čínské ambasády výhružný dopis bývalému šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS). Dokument, ve kterém podle Deníku N velvyslanectví hrozilo trestem Kuberovi i českým firmám v Číně v případě uskutečnění senátorovy cesty na Tchaj-wan, už řada českých politiků odsoudila.

„Kategoricky odmítám, že si Kancelář prezidenta republiky (KPR) měla mým prostřednictvím objednat takzvaný výhružný dopis čínské ambasády bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. Je to naprostá lež,“ uvedl Mynář. „Žádný výhružný dopis Jaroslavu Kuberovi ve skutečnosti ani neexistuje. Dokument, který média takto prezentují, není ani oficiálním dopisem, není podepsán a rozhodně není adresován panu Jaroslavu Kuberovi,“ dodal kancléř.

O vypracování dokumentu k zamýšlené cestě požádal čínské velvyslanectví podle informací Deníku N Mynář s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Dokument, který byl doplněný přípisem Pražského hradu, byl nalezen v pozůstalosti Kubery po jeho smrti.

Čína upozorňovala Hrad už od podzimu

Deník N uvedl s odkazem na „tři velmi dobře informované lidi z diplomacie, okolí premiéra i z blízkosti čínské ambasády“, že si KPR od čínské strany vyžádala informace, jak bude reagovat, když předseda Senátu pojede na Tchaj-wan. Mynář se kvůli tomu prý setkal se zástupcem čínského velvyslance.

Mynář v prohlášení uvedl, že Čína prostřednictvím svého velvyslanectví od loňského podzimu upozorňovala prezidenta Miloše Zemana i vládu, že případnou cestu předsedy Senátu na Tchaj-wan bude považovat „za hrubé porušení vzájemných smluv a dohod a za narušení své územní celistvosti“. „Podle názoru Čínské lidové republiky se takovéhoto porušení bilaterálních dohod nedopouští žádná jiná země EU,“ uvedl kancléř.

Čínský velvyslanec podle Mynáře o tomto postoji minimálně dvakrát s Kuberou osobně jednal. „S blížícím se termínem připravované cesty velvyslanectví ČLR formulovalo pozici své země i písemně do takzvaného non-paper (to jest stanoviska), ve kterém české straně dává na vědomí svoji reakci v případě, že cesta bude realizována,“ dodal. Toto stanovisko se podle něj stalo součástí dokumentů, které KPR připravovala pro jednání Zemana a nejvyšších ústavních činitelů.

Podle Mynáře jde o dezinformační kampaň

Mynář dodal, že s Kuberou měl nadstandardní vztah a nepotřeboval si objednávat výhružné dopisy, protože mu mohl říkat věci otevřeně. Pokud by podle něj byl dopis určen Kuberovi a on ho považoval za výhružný, veřejně by sdělil své stanovisko tak, jak měl ve zvyku. Obvinil novináře z Deníku N, že zneužívají památky Kubery. „Podsouvají mu něco, co nikdy neřekl a nic nenasvědčuje ani tomu, že by si to myslel. Logika naopak napovídá, že si myslel pravý opak,“ napsal kancléř.

Deník N uvedl, že informace o pozadí vzniku dopisu dostali v březnu senátoři ze zahraničního a bezpečnostního výboru od tajných služeb. „Rád bych upozornil, že k něčemu takovému nemá BIS ani její ředitel jakékoliv oprávnění a jednalo by se o jednoznačné porušení zákona se všemi důsledky,“ uvedl Mynář. Senát podle něj není v této oblasti příjemcem zpráv BIS.

Mynář záležitost kolem dokumentu označil za pečlivě připravenou dezinformační kampaň. „Je vědomě rozpoutána v situaci, kdy lidé oceňují dodávky zdravotnického materiálu z Číny na ochranu životů v České republice,“ dodal.

Záležitostí se chce zabývat sněmovní zahraniční výbor, který pozval Mynáře na své příští zasedání. Pozváni byli i šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák, čínský velvyslanec Čang Ťien-min a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).