Babiš se těší na spolupráci s Matovičem. Podle české opozice se ukázalo, že změna je možná

Premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman pogratulovali Igoru Matovičovi a jeho hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) k vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Babiš na sociálních sítích uvedl, že Česko má se Slovenskem vynikající vztahy a těší se na spolupráci, a to v rámci Visegrádské skupiny i v Evropské unii. Představitelé českých opozičních stran zase mluví v souvislosti s výsledky sobotních slovenských parlamentních voleb o změně.

Babiš na Twitteru napsal, že Matovič a jeho hnutí měli skvělou předvolební kampaň, díky níž dokázali získat obrovskou důvěru lidí. „Se Slovenskem máme vynikající vztahy a já se moc těším na spolupráci bilaterálně, ve V4 i v EU,“ uvedl předseda české vlády.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že prezident Zeman gratuluje vítězi voleb a přeje brzké sestavení akceschopné vlády. „Pan prezident věří, že se budou nadále rozvíjet nadstandardní vztahy mezi Českem a Slovenskem a také úzká spolupráce v rámci V4. Oceňuje, že navzdory předpokladům ve volbách neuspěli extremisté,“ napsal Ovčáček na Twitteru.

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) na Twitteru uvedl, že česko-slovenské vztahy jsou mimořádně vřelé. „Proto jsem pečlivě sledoval volební kampaň a průběh voleb na Slovensku, kde voliči projevili touhu po změnách. Držím Slovákům, kteří jsou našimi zásadními spojenci v EU, V4 i středoevropském prostoru, palce,“ konstatoval.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček míní, že slovenští voliči překreslili politickou mapu ve své zemi. „Nezabodoval Kotlebův extremismus, jak některé průzkumy naznačovaly,“ podotkl Hamáček k výsledku strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotleby. „Blahopřeji vítězům a přeji Slovensku stabilní a demokratickou vládu, která bude pokračovat v nadstandardních vztazích mezi našimi zeměmi,“ uvedl Hamáček.

Slováci ukázali, že nehodlají tolerovat korupci, míní Bartoš

Předseda opoziční ODS Petr Fiala, který na nedávném kongresu občanských demokratů vyhlásil plán vystřídat po příštích volbách ve funkci premiéra Babiše, uvedl, že Matovičovi gratuluje. „Úspěch opozičních sil na Slovensku ukazuje, že změna je možná. Věřím, že nová vláda povede Slovensko správným směrem,“ prohlásil.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše Slováci jasně ukázali, že již nehodlají tolerovat korupční praktiky. „Vítězné straně se podařilo mobilizovat voliče právě na tématu boje s korupcí. Zda tento boj myslí OĽaNO vážně, je ale velkou neznámou,“ poznamenal Bartoš. Volby podle něj také ukázaly, že liberální alternativa „existujícího mainstreamu“ se musí jasně a dobře profilovat, aby uspěla. „Tuto lekci si odnášíme i do Česka,“ dodal Bartoš.

Předseda KSČM Vojtěch Filip blahopřeje Matovičovi, ale oceňuje i výsledek Smeru. „Myslím, že nyní nastává nové období, aby se z politiků, nebo alespoň z některých, stali státníci a unesli odpovědnost za řízení státu. Nejde o kritiku nedostatků, ale i řešení skutečných problémů. Odpovědnost je tedy nyní na prvním místě,“ uvedl Filip. 

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura ocenil, že volby vyhrála strana, která prosazuje přímou demokracii. „Je to skvělá zpráva pro nás a bezesporu zklamání pro všechny elitáře zprava i zleva, a to jak na Slovensku, tak v České republice,“ okomentoval Okamura.

Výsledek pak dává naději na změnu podle lidoveckého předsedy Mariana Jurečky. „Jestli dokážou představitelé dnešní opozice definitivně skoncovat s korupcí a klientelismem, zda nastaví efektivní právní stát, budou lépe spravovat Slovensko, to bude záležet především na nich a na schopnosti se rozumně dohodnout a umět najít dobrý kompromis,“ uvedl. Lituje, že Kresťanskodemokratickému hnutí (KDH) se nepodařilo vrátit do parlamentu.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru napsala, že žádné zlo neroste do nebe. „A Slováci ve volbách učinili rázný krok, aby se ho zbavili, k čemuž jim gratuluju. Přeji Igoru Matovičovi, ať se mu podaří sestavit úspěšnou vládu, která nedovolí, aby neshody vynesly zpátky k moci mafiány a posilnily fašisty,“ uvedla.

Gratulace k odstavení Fica a Smeru pak zní od šéfa STAN Víta Rakušana. „Jen sliboval nesmyslné, šířil strach z migrantů, zatímco si on a jeho blízcí privatizovali stát. Slováci hlasovali pro změnu a nárůst volební účasti jim můžeme závidět,“ uvedl. Věří v sestavení demokratické koalice, která bude prosazovat poctivou a zodpovědnou politiku směřující západním směrem.