Česko vyslalo pět tun humanitární pomoci do Číny. Thajsko a Austrálie hlásí první oběti koronaviru

Armádní speciál s pěti tunami humanitární pomoci odletěl v neděli ráno do Pekingu. Do Číny veze roušky, respirátory či ochranné obleky, přistát by měl v pondělí. Ve světě hlásí první oběti nemoci COVID-19 Austrálie a Thajsko, nákaza se rozšířila do Arménie, Ekvádoru či Irska.

„Na palubě českého letadla je pět tun zdravotnického materiálu, který čínské straně na boj proti koronaviru zasílají kraje, města i soukromé firmy,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí. Jde podle něj o více než 780 tisíc párů rukavic, 43 tisíc roušek a respirátorů či 6800 ochranných obleků.

Dary podle úřadu shromáždily Kancelář prezidenta republiky, Pardubický kraj, Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, město Třebíč nebo například firma Škoda Auto.

„Jsem rád, že můžeme Číně takto pomoci, aniž bychom ohrozili sami sebe. Je zapotřebí solidarity, abychom společně tuto složitou situaci zvládli. Chci poděkovat všem přispěvatelům,“ okomentoval pomoc ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Humanitární pomoc by měla dorazit do Pekingu podle plánu v pondělí odpoledne čínského času. Čínské straně ji předá český velvyslanec Vladimír Tomšík.

Austrálie a Thajsko hlásí první úmrtí, další země registrují první pacienty

První úmrtí kvůli koronaviru v neděli oznámily Austrálie a Thajsko. 78letý Australan, který podle úřadů zemřel v nemocnici v Perthu, byl jedním ze 150 lidí, které Austrálie evakuovala z výletní lodi Diamond Princess kotvící v japonské Jokohamě, na jejíž palubě se nákaza rozšířila.

Thajskou obětí nemoci COVID-19 je pětatřicetiletý muž, který trpěl také horečkou dengue. V Thajsku byl nový koronavirus zatím diagnostikován u 42 lidí, z nichž třicet se již vyléčilo a jedenáct zůstává nadále v nemocnicích, sdělily tamní úřady.

První případ nákazy registruje Arménie. Infikovaným je devětadvacetiletý občan, jenž se v pátek vrátil do vlasti ze sousedního Íránu, upřesnil premiér Nikol Pašinjan. Írán je centrem nákazy na Blízkém východě. Arménie na dva týdny hranice s Íránem uzavřela.

K zemím postiženým koronavirem se nově řadí také Ekvádor. Virem se nakazila žena, která žije ve Španělsku a do latinskoamerické země přicestovala 14. února bez příznaků choroby. Podle náměstka ministryně zdravotnictví je v tuto chvíli pacientka v kritickém stavu v nemocnici.

V sobotu pozdě večer potvrdilo nákazu novým koronavirem v zemi také Irsko. Podle místních úřadů se jedná o muže, který přicestoval ze severní Itálie. V Itálii už počet nakažených přesáhl tisícovku.

V Číně za sobotu přibylo 573 případů nákazy a 35 obětí. Pacientů s COVID-19 je v zemi tudíž téměř 80 tisíc, počet obětí dosáhl 2870. Množství nemocných dále stoupá také v Jižní Koreji, která eviduje dalších 376 infekcí, celkem už jich země zaznamenala 3526. Obětí koronaviru zůstává 17.