Kolovratník odmítá, že by u exministra Kremlíka lobboval za firmu kvůli miliardové zakázce

Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník podle zjištění serveru Seznam Zprávy pomáhal firmě s virtuální adresou k miliardové zakázce. Nabídka se měla týkat vybudování a provozu optické sítě podél železničních cest. Bývalý šéf resortu dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) potvrdil, že dostal připravenou složku s povolením, kde chyběl jen jeho podpis, neupřesnil ale od koho.

Šéf Správy železnic (někdejší Správy železniční dopravní cesty) Jiří Svoboda podle webu předal Kremlíkovi složku dokumentů a smluv, které by soukromé společnosti Batesys One umožnily vybudovat a provozovat optickou síť podél železničních tras, loni v červenci.

Bývalého ministra o několik týdnů později oslovil se stejnou složkou také poslanec ANO Martin Kolovratník. „Přišel se zeptat na tu zakázku, odkazoval na jednoho z jednatelů Batesysu. Měl dokonce stejnou složku se smlouvami. Vnímal jsem to jako lobbing,“ vzpomíná pro Seznam Zprávy Kremlík.

Podle serveru měla zakázka hodnotu několik jednotek miliard korun. Kremlík odmítl projekt posvětit a dodává, že ve zmiňované složce byl i dopis, psaný jeho jménem, který měl pouze podepsat.

Kolovratník své zapojení do věci potvrdil, nabídka firmy Batesys mu dle jeho slov přišla zajímavá. „Měli zpracovanou vlastní analýzu a nějaké právní stanovisko. Tvrdili, že smlouvu o smlouvách budoucích uzavřít jde, tak jsem to celé předal ministrovi. Včetně těch dopisů,“ řekl serveru.

Důrazně se ovšem Kolovratník ohrazuje proti tvrzení, že by lobboval. „Vůbec není pravda, že bych nosil nějaké smlouvy nebo návrhy k podpisu, byl to standardní dvou nebo třístránkový dokument, kde byla nabídka popsána. Dnes bych nepostupoval jinak, za tím si stojím,“ sdělil poslanec pro ČT.

Batesys One: virtuální adresa a žádné kontakty

S firmou Batesys Kolovratníka spojil jeho stranický kolega z hnutí ANO, poslanec Pavel Pustějovský, který ale na uvedená zjištění nereagoval. Batesys One vznikla před rokem a půl a sídlí na virtuální adrese – v Praze 4 má štítek, ale žádnou kancelář, dohledat nelze ani její internetové stránky, kontakty či reference.

Kremlík dle svých vyjádření předal informace o jednání kolem zakázky pro Batesys One Bezpečnostní informační službě, která ji postoupila dále, mimo jiné také premiéru Andreji Babišovi (ANO). Ten Seznamu řekl, že firmu nezná, podle ministra Karla Havlíčka (za ANO) ale Správa železnic spolupráci se společností písemně odmítla.