Nemocných s chřipkou ubylo, plošná epidemie ale trvá. Ohroženi jsou hlavně senioři

Nemocných s chřipkou a akutními infekcemi dýchacích cest za týden ubylo o 15 procent. Lékaři ohlásili zhruba 1600 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Vyplývá to z pátečních informací ministerstva zdravotnictví. Chřipková epidemie přichází každoročně v lednu nebo začátkem února, letos byla vyhlášena poslední lednový den.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i přes pokles nemocnosti nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území České republiky. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Počet nemocných klesá ve všech věkových skupinách, téměř se ale nemění u lidí nad 65 let.

Nejméně nemocných je aktuálně v Praze, kde připadá zhruba 1250 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Vyšší počty pak hlásí hygienici z Vysočiny, Zlínského nebo Libereckého kraje.

Závažnější je situace na Moravě, především v Moravskoslezském kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 1962 nemocných. Jen v posledním týdnu tam zaznamenali sedm nových pacientů s chřipkou ve vážném stavu.

Druhý nejvyšší počet nemocných je na jihu Moravy, kde jejich podíl narůstá. Od začátku sezony tam kvůli chřipce zemřeli už dva lidé, osm pacientů bylo v kritickém stavu.

Počet nemocných akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: MZ ČR/SZÚ

Je lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit, radí hygienička

„Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce,“ radí hlavní hygienička.

„Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ zdůraznila Gottvaldová.

Část nemocnic uzavřela pro návštěvy lůžková oddělení, zejména plicní, interní nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Právě chroničtí pacienti a senioři jsou komplikacemi chřipky podle lékařů nejvíc ohrožení.

Odborníci proto doporučují očkování, které mají od 65 let hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Ostatní si musí očkování zaplatit, vakcínu jim potom může na požádání proplatit pojišťovna z fondu prevence.

Převažuje typ A

Ve většině evropských zemí v současnosti probíhá chřipková epidemie. Většina zemí hlásí převažující výskyt chřipky typu A, pouze některé země hlásí dominanci typu B.

V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo v Česku praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996 tisíc lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo. Letos bylo vážných případů do 7. února 126, infekci podlehlo 23 lidí. Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí.