Poslanci podpořili smlouvy s Kyrgyzstánem, Botswanou nebo Vietnamem

Poslanecká sněmovna v úvodním kole podpořila ve čtvrtek několik mezinárodních smluv. Poslanci vyjádřili souhlas například se smlouvu mezi Českem a Kyrgyzstánem, která má zamezit dvojímu zdanění, evropskou dohodou IGA či dohodou o ochraně investic mezi EU a Vietnamem. Zákonodárci se věnovali také pravidelným interpelacím na členy vlády. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se vyjádřila k postupu rekonstrukce karlovarského hotelu Thermal.

Smlouvu mezi Českem a Kyrgyzstánem podepsali loni v dubnu zástupci obou zemí v Biškeku. Stejně jako kontrakty s jinými státy například stanoví, že příjmy právnických nebo fyzických osob jednoho smluvního státu mohou podléhat zdanění zásadně ve státě, kde je taková osoba daňovým rezidentem. Smlouva má také bránit daňovým únikům a vyhýbání se daňovým povinnostem. Zákonodárci schválili rovněž podobný kontrakt s Botswanou.

V úvodním čtení zákonodárci souhlasili také s unijní dohodou o převádění a sdílení příspěvků do jednotného fondu pro řešení krizí, označovanou jako IGA. Dohoda je jednou ze součástí bankovní unie. Pro Česko proto zatím z této dohody nevyplývají žádné povinnosti, jelikož členem této unie není.

Proti ratifikaci dohody vystoupili poslanci ODS a SPD. Podle občanského demokrata Petra Beitla musí být nejprve nastolena fiskální disciplína členských států EU. Poslanec SPD Jaroslav Holík označil ratifikaci dohody za nepřijatelný hazard.

Sněmovna kývla také na smlouvu mezi Evropskou unií a Vietnamem o ochraně investic. Senát schválil její ratifikaci koncem ledna. Smlouva by podle vlády mohla spolu se související obchodní dohodou přispět k liberalizaci investičního prostředí a posílit hospodářskou spolupráci s Hanojí.

České firmy podle důvodové zprávy dosud investovaly ve Vietnamu do 34 projektů v hodnotě 90 milionů dolarů (asi 2,1 miliardy korun). Nejčastěji jde o investice do bankovnictví a do výrobního průmyslu, perspektivní je podle vlády také cestovní ruch.

Schillerová: Rekonstrukce Thermalu je právně v pořádku

Ministryně financí Alena Schillerová se při interpelacích vyjádřila k rekonstrukci karlovarského hotelu Thermal. Postup je podle ní právně v pořádku. Námitky potomků původních architektů Věry a Vladimíra Machoninových chce ministryně s nimi řešit osobně. Slíbila to ve sněmovně v reakci na dotaz místopředsedy ODS Martina Kupky.

„My neporušujeme žádné právní normy v této oblasti,“ prohlásila Schillerová. „Se zástupci rodiny Machoninových se sejdu. Proberu s nimi, co jim konkrétně vadí. Budeme se bavit o právním rozměru, ale budeme se bavit i o nějakém praktickém rozměru. My nemůžeme dalších deset let prodiskutovat,“ uvedla.

Ministryně uvedla, že se při rekonstrukci k odkazu manželů Machoninových, podle jejichž návrhu byla budova ve stylu brutalismu v sedmdesátých letech postavena, přistupuje s velkým respektem. „Ale ten hotel nemůžeme nechat spadnout,“ dodala. Projekční práce na modernizaci podle Schillerové zastřešuje firma Energy Benefit Centre jako vítěz výběrového řízení. Společnost Ateliér Alfa rodiny Machoninových nebyla vybrána, protože byla nejdražší, uvedla ministryně.

Vnoučata architektů Machoninových Maria a Jan Kordovští minulý týden uvedli, že s nimi vedení hotelu o rekonstrukci stále nejedná a že rekonstrukce hotelové části stále nemá architekta. Maria Kordovská uvedla, že podle autorského zákona musí být všechny změny se zástupci původních architektů konzultovány. Schillerová to označila za zbytečnou mediální přestřelku. Potomci Machoninových podle ní nevyužili nabídku vedení hotelu k lednové schůzce.

Na interpelacích chyběl premiér Andrej Babiš (ANO), jenž měl v odpoledních ústních dotazech poslanců vyhrazen samostatný blok. Tento týden je na dovolené. Ministerský předseda před dvěma týdny zpochybnil smysl současné podoby projednávání písemných interpelací a prohlásil, že na ně chodit nebude.