„Vím, o čem mluví, a ony vědí, o čem mluvím já.“ Dvě ženy, které porazily rakovinu prsu, nyní pomáhají pacientkám

Události: Pomoc ženám s rakovinou prsu (zdroj: ČT24)

Léčily se s rakovinou prsu, nyní dvě zdravotní sestry z Ostravské fakultní nemocnice pomáhají ženám se stejnou diagnózou. Díky osobním zkušenostem mohou situaci lépe snášet a také získat odpovědi na velmi intimní otázky. Nemocnice se inspirovala v zahraničí, podobnou službu zavedli třeba v sousedním Německu.

„Před tu ženu se postaví někdo, kdo to onemocnění prodělal. A ty ženy vidí, že jsme se vrátily do pracovního procesu,“ popisuje Hana Mittáková, která spolu s Petrou Gombalovou pomáhá pacientkám s rakovinou prsu. Obě zdravotní sestry nad nemocí samy zvítězily.

Před zhruba dvěma lety oslovily tehdy jednatřicetiletou Lenku Peškovou, jež tehdy ležela na pokoji, když čekala na operaci. Zdravotníci jí sice vysvětlili průběh léčby, některé otázky ale dokázaly zodpovědět až Mittáková s Gombalovou.

„Obě věděly, jak to chodí u operace, jaké jsou ozářky. Ony věděly, o čem mluvím, a já věděla, o čem mluví ony. Byly jsme na stejné vlně,“ popisuje Pešková.

„Někdo přijde svévolně sám, ze svého zájmu, si s tou ženou popovídat a dát jí prostor, aby se ptala. Na otázky, které jsou citlivé a intimní,“ doplňuje Gombalová. Ženu, která přišla při operaci o prs, například zajímá, jak vypadají epitézy či speciální podprsenky, uvádí sestry.

S nápadem sdílet takto zkušenosti mezi zdravotníky a pacienty přišel lékař Jiří Prokop, který ženy s rakovinou prsu operuje. Podle něj je v Česku ostravská nemocnice jedinou, která takovou péči nabízí. „Onemocnění prsu je pro ženu velmi choulostivá věc. Rozvinutou péči ocení víc než u jiných onemocnění,“ soudí Prokop.

Svou zkušenost s nemocí se nyní snaží jiným ženám předat také Lenka Pešková. Upozornit je chce třeba i na to, že rakovinou prsu mohou onemocnět i v nízkém věku.