Preventivní kontrolu na mamografu platí stát jednou za dva roky, podle lékařů to nestačí

V Česku klesá počet úmrtí na rakovinu prsu (zdroj: ČT24)

V Česku klesá počet úmrtí na rakovinu prsu. Podle lékařů hlavně proto, že se daří nádory odhalit včas. Stále více žen si preventivní vyšetření i přímo platí. Na péči hrazenou pojišťovnou jsou buď příliš mladé, anebo chtějí – pro jistotu – častější kontroly.

Každý všední den se tu v průměru jedna pacientka dozví, že má rakovinu. Ivana Hudská k nim patří. Přitom v ústeckém mamocentru sama pracuje. „Mamograf jsem měla před rokem a půl, kdy byl v pořádku, bohužel jsem si sama něco nahmátla,“ popisuje zdravotní sestra Ivana Hudská.

Stát platí preventivní kontrolu ženám starším 45 let, a to jednou za dva roky. Podle lékařů ale někdy tento interval může být příliš dlouhý. Čas je totiž pro vyléčení klíčový. „Když už si nádor žena najde sama, je to trochu později, než bychom chtěli. My chceme nacházet především ty nádory, které jsou nehmatné,“ vysvětluje primář ústeckého mamocentra Petr Váša.

Lence Kračovičové je teprve čtyřicet let a tak musí platit. Mamograf stojí 900 korun. Za ultrazvuk, který se doporučuje mladším nebo jako doplňkové vyšetření, se hradí 600 korun. „Mamince před dvěma lety našli nádor v prsu, takže abych měla klid. Ty peníze za to stojí,“ vysvětluje.

Prohlídky
Zdroj: ČT24

Hned vedle v čekárně sedí Renata Rysová. Také si našla nádor v čase mezi dvěma preventivními kontrolami. Nemoc už překonala. „Je lepší si to zaplatit, uhradit mamografii, protože člověk neví dne nebo hodiny,“ říká.

Počet pacientek platících si vyšetření prsou se tady za poslední rok zvedl víc než o polovinu. Čekací doba na preventivní vyšetření je v ústeckém mamocentru zhruba měsíc.

Samoplátce
Zdroj: ČT24

Ministerstvo zdravotnictví žádnou změnu v hrazené preventivní péči nechystá. Vychází z mezinárodních doporučení. Základem podle něj je, aby se ženy samy pravidelně prohlížely.