Zeman požádá Babiše o vládní speciál, který by dopravil do Číny humanitární pomoc

Prezident Miloš Zeman požádá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby vláda schválila vyslání armádního speciálu s humanitární pomocí do Číny. Poveze pomoc na boj proti koronaviru z krajů či firem. Vlastní sbírku pořádá i Pražský hrad.

„Pan prezident se rozhodl, krom toho, že napsal solidární dopis čínskému prezidentovi (Si Ťin-pchingovi), pomoct při organizaci humanitární pomoci,“ řekl hradní kancléř Vratislav Mynář. V dopise z 2. února Zeman vyjádřil svému čínskému protějšku zármutek kvůli obětem způsobeným koronavirem.

Zeman podle kancléře požádá Babiše, aby pomoc do Číny přepravilo armádní letadlo. Na palubě by mělo mít materiál, který shromáždí dárci z krajů, od soukromých subjektů i firem. Vlastní sbírku organizuje podle Mynáře i Pražský hrad. Zaměstnanci Kanceláře prezidenta republiky, její spolupracovníci a příspěvkové organizace podle něj nakoupí hygienické prostředky jako dezinfekci a roušky.

Mynář předpokládá, že příští týden by mělo být k dispozici asi šest tun materiálu. Armádní stroj by měl pomoc přepravit do míst, kde budou nejvíce potřeba. Lokaci by měl zajistit ve spolupráci s čínskými úřady český velvyslanec v Pekingu Vladimír Tomšík.

Pomáhá například Třebíč

Na palubě by měla být i humanitární pomoc z Třebíče a z Vysočiny. Dárci dali podle třebíčského starosty Pavla Pacala dohromady takřka čtyři sta kilogramů zdravotnického materiálu včetně roušek a dezinfekce. O pomoc je požádalo čínské město I-čchang z provincie Chu-pej.

Ve středu si materiál převzala spediční firma, která ho doveze do Prahy. Do Číny by ho měl podle třebíčského starosty přepravit vládní speciál 18. února. Toto datum však kancléř Mynář nepotvrdil.

Připravuje se také oficiální pomoc České republiky. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se za pět milionů korun nakoupí zdravotnický materiál, dalších pět milionů korun Česká republika daruje prostřednictvím Světové zdravotnické organizace (WHO).

V Číně, odkud se nebezpečná nákaza šíří, už epidemii koronaviru podlehlo více než 1100 lidí. Celkový počet potvrzených případů přesáhl 44 tisíc, část lidí se ale už vyléčila. V Česku zatím nákaza koronavirem nebyla potvrzena.