Temelín odpojuje první blok, v Dukovanech se mění palivo. Spotřeba elektřiny je o Vánocích o třetinu nižší

Jaderná elektrárna Temelín odpojí okolo šesté hodiny večerní od sítě první výrobní blok kvůli opravě v části elektrického generátoru. Jde o zařízení v nejaderné části elektrárny. Potřeba oprav se ukázala během víkendové změny výkonu. Elektrárna o víkendu snižovala výkon kvůli požadavku společnosti ČEPS, která opravovala vedení velmi vysokého napětí. Druhý temelínský blok je v provozu na plný výkon.

„Z víkendových změn ve výkonu prvního bloku vyplynula temelínským technikům potřeba provést opravu v části chlazení elektrického generátoru. Jde o zařízení v nejaderné části elektrárny, kde vzniká elektřina,“ uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Přesný rozsah prací podle něho ukážou až následné kontroly. „Předběžně to vypadá na výměnu průchodek v systému chlazení generátoru,“ dodal mluvčí.

Na odstávku se připravuje i jeden ze čtyř výrobních bloků v Jaderné elektrárně v Dukovanech, a to kvůli plánované výměně paliva. Odstávka má začít také v podvečer. Spotřebitelů se podle Svitáka nižší výkon obou elektráren nedotkne, během Vánoc je přibližně o třetinu nižší spotřeba.

ČEPS práce na vedení velmi vysokého napětí dokončil 22. prosince. První blok elektrárna připojila k přenosové soustavě v noci na 23. prosince. Od pondělí je jeho výkon na 60 procentech.

ČEPS opravoval nejzatíženější části přenosové soustavy mezi Dasným na Českobudějovicku a Slavěticemi na Třebíčsku. Fázové vodiče na vedení velmi vysokého napětí dlouhém 143 kilometrů poškodil úder blesku. Práce naplánovala ČEPS na víkend před Vánoci, kdy je spotřeba elektřiny o 30 procent nižší než jindy.

Státní společnost ČEPS se v ČR stará o přenosové sítě. Opravy neovlivnily spolehlivost provozu přenosové soustavy, uvedl člen představenstva ČEPS Stanislav Votruba. Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Od začátku letošního roku vyrobil 15,5 TWh elektřiny.