„Vlivy jsou přijatelné.“ Nové jaderné bloky v Dukovanech mají souhlas ministerstva životního prostředí

Nové bloky v jaderné elektrárně Dukovany získaly kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA). Vydalo ho ministerstvo životního prostředí. Stavba nového jaderného zdroje o výkonu do 2400 megawatt bude mít podle ministerstva přijatelné vlivy na životní prostředí a zdraví obyvatel. Záměr stavby jednoho až dvou nových bloků nechala úřadu posoudit firma ČEZ.

Nový zdroj bude postupnou náhradou nynějších čtyř bloků Dukovan. Většina dotčených obcí se záměrem výstavby souhlasí, uvedlo ministerstvo. Dukovanská elektrárna je v provozu od roku 1985, pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Závazné stanovisko k posouzení vlivů na životní prostředí, takzvaná EIA, není povolením výstavby, ale odborným podkladem pro další řízení.

„Ministerstvo životního prostředi vydalo souhlasné závazné stanovisko ke stavbě nového jaderného zdroje o výkonu do 2400 megawattů. Stavět by se měl v sousedství stávající elektrárny, která má čtyři reaktory o výkonu 500 megawattů a dodává tak do sítě maximálně 2000 megawattů,“ uvedl redaktor ČT Radovan Daněk. 

Stanovisko obsahuje 47 podmínek, jejichž splnění má minimalizovat dopady na zdraví obyvatel i životní prostředí. Podmínky se týkají hlavně zajištění jaderné bezpečnosti, radiační ochrany nebo monitoringu a ochrany vod. Bude také nutné změřit hluk na komunikacích v okolí elektrárny a minimalizovat na nich hlukové zatížení.

Šestnáct tisíc připomínek, hlavně z Rakouska

Stavební materiály by měly na stavbu putovat hlavně po železnici. Další podmínky se týkají například prašnosti. Posuzování vlivů se zúčastnily všechny sousední státy i Maďarsko.

Ministerstvo obdrželo asi šestnáct tisíc připomínek od veřejnosti, hlavně z Rakouska. S dostavbou nesouhlasí ani tamní ministerstvo udržitelnosti: „Dále setrváváme v našem postoji a dostavbu elektrárny odmítáme. Své komentáře sdělilo 80 tisíc Rakušanů. To ukazuje, jak důležitý je tento problém pro veřejnost,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Kritiku vůči vydání kladného stanoviska EIA podle agentury APA vyslovila také někdejší rakouská ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová. „Je naprosto nepředstavitelné, že se dnes ještě mohou stavět nové jaderné reaktory. Jaderná elektrárna není technologií budoucnosti, není čistá, není šetrná ke klimatu, není levná, a především je nebezpečná,“ napsala v prohlášení.

„My v obci Dukovany jádro podporujeme a celé zastupitelstvo vyjádřilo podporu výstavbě nových bloků. Asi by to byla velká rána, kdyby se to tady zavřelo,“ říká starosta Dukovan Miroslav Křišťálek (nestr.). 

Tendr na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech se bude podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) vypisovat, až bude jasná příslušná smlouva mezi vládou a firmou ČEZ.

Cílem je podle něj tuto smlouvu uzavřít do konce roku, aby se v příštím roce začala soutěž připravovat. Stavbu i financování má zajistit dceřiná firma ČEZ a chystané smlouvy by měly obsahovat podmínky zajištění projektu ze strany státu.

Energetická firma kladný posudek vítá. „Učinili jsme další významný krok v harmonogramu přípravy nového jaderného zdroje. Krok, na kterém jsme dlouho pracovali,“ konstatoval generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Čtyři nynější bloky jaderné elektrárny byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. Firma ČEZ zatím měla strategii provozování těchto bloků přibližně do roku 2035. Letos uvedla, že prověřuje možnosti jejich chodu asi do roku 2045. Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik let brzdí nejasnosti o způsobu jeho financování.