Zeman: Kdyby padla vláda, jsem ochoten jmenovat Babiše premiérem

Praha - Prezident Miloš Zeman nevěří, že by se v tomto volebním období konaly předčasné volby. Kdyby vláda padla a parlamentní většinu, do níž by zapojil i pravicové ODS a TOP 09, domluvil předseda ANO Andrej Babiš, jmenoval by ho premiérem. Zeman to řekl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes. „Tady z hlediska politické aritmetiky hrozí jedna možnost, která sice působí nepravděpodobně, ale není vyloučena. Pokud dobře počítám, tak hnutí ANO by mohlo sestavit 102- či 103člennou koalici s TOP 09 a ODS,“ uvedl Zeman.

„Řeknete mi, že je téměř nepřekonatelný názorový rozdíl mezi panem Babišem a panem místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ale já budu říkat, že žádný názorový rozdíl není nepřekonatelný,“ dodal prezident. Vládní spolupráci s ANO odmítli místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a místopředseda ODS Jan Zahradil.

Kluby ANO, TOP 09 a Starostové a ODS mají dohromady v dvousetčlenné sněmovně 89 poslanců. Většiny 103 mandátů, o níž prezident hovořil, by taková koalice dosáhla například s KDU-ČSL.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i vicepremiér a předseda ANO Babiš ale v deníku úvahy o pádu vlády odmítli. „Spekulace prezidenta Zemana jsou čisté politikaření bez reálného základu. Zeman se tím jen znovu snaží ovlivňovat před sjezdem ČSSD vnitřní poměry ve straně. Jeho vliv už je ale minimální, což dokázal i loňský nezdařený puč,“ cituje deník Sobotku. „Proč by padala vláda? Pracuje celkem dobře a lidé jí věří,“ dodal Babiš.

Zeman: Kdyby padla vláda, jsem ochoten jmenovat Babiše premiérem (zdroj: ČT24)

Prezident řekl, že se obává, že premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si toto riziko neuvědomuje. Dodal, že by si koalici ANO se dvěma pravicovými stranami nepřál, protože se stále považuje za politika levicového. „Na rozdíl od pana Sobotky, který mě označuje za konzervativního politika,“ uvedl.

Překlenovací vládu po vzoru kabinetu Jiřího Rusnoka by tentokrát Zeman nepreferoval. Taková vláda podle něj nemůže být v polovině volebního období, protože „tak dlouho prostě nemůže vydržet“. „Takže v takovém případě bych usiloval o to, aby se vytvořila nějaká nová parlamentní většina. Samozřejmě, že kdyby mi pan Babiš řekl, že má tuto parlamentní většinu, nu tak bych byl povinen ho jmenovat ministerským předsedou. Což by znamenalo, že by sociální demokracie pod vedením pana Sobotky ztratila poslední zbytky vlivu,“ řekl. Pro předčasné volby by se podle něj po eventuálním pádu nynější vlády nenašla potřebná většina. „Zapomeňte na předčasné volby,“ dodal prezident.

Vydáno pod