Babiš chce z Bruselu 20 miliard na dostavbu Dukovan, ČEZ požádá o povolení

Události: Rozšiřování Dukovan (zdroj: ČT24)

Firma ČEZ chce do března 2020 požádat o povolení k umístění nového jaderného zdroje pro elektrárnu Dukovany. O žádosti rozhodne Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), územní řízení pro stavbu by následně mohlo začít v červnu 2021. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce kvůli rozšíření elektrárny požádat Evropskou unii o 20 miliard eur navíc.

Premiér Babiš se nechal slyšet, že stavba nového bloku Dukovan by měla začít v roce 2029 a práce by měly být ukončeny o sedm let později. „Pro nás jsou jádro a klimatická změna a to, že nás Evropská unie tlačí do neutrality, spojené nádoby,“ míní Babiš. Evropská unie podle něj musí uznat, že jádro je čistý zdroj energie.

Předseda vlády chce na jednání Evropské rady požádat o 20 miliard eur nad rámec přislíbených dotací. „Jádro je uhlíkově neutrální a pokud máme splnit cíle, ke kterým se zavazujeme, tak toto je logická cesta,“ dodává předseda ČSSD Jan Hamáček.

Babišův plán podporuje i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Vzhledem k naší startovní pozici průmyslové země založené na uhlí není možné, abychom to ufinancovali sami,“ vysvětluje. S požadavkem na dodatečné peníze z EU souhlasí také KSČM, která vládu toleruje. 

Opoziční poslanci jsou k žádosti o dodatečné finanční prostředky skeptičtí. Například poslanec Jan Hrnčíř (SPD) nevěří, že se podaří docílit dohody s Bruselem. „Je to velmi odvážná taktika od země, která příliš nepřispívá ke konstruktivní diskuzi uvnitř Evropské unie,“ dodává Miroslav Kalousek (TOP 09).

ČEZ ještě musí vykoupit několik pozemků

Předsedkyně SÚJB Dana Drábová ve čtvrtek řekla, že žádost o povolení pro umístění nového bloku Dukovan její úřad očekává mezi březnem a červnem příštího roku. „Z atomového zákona máme rozhodnout do dvanácti měsíců, nicméně to bude hodně záležet na tom, v jaké kvalitě dokumentace bude dodána,“ doplnila.

„Určitě se bude jednat o několik tisíc stran textů, podkladů, posouzení. Uděláme všechno pro to, aby to bylo splněno včas a v daných termínech,“ prohlásil člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Stavbu dlouhodobě podporuje i vedení kraje. „Pro Kraj Vysočina a celý region Třebíčska je to velmi významný signál,“ komentuje současné plány ČEZu hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Nový jaderný zdroj má být postaven v sousedství elektrárny, většina potřebné plochy podle Závodského patří firmě ČEZ, zbývá vykoupit pouze několik pozemků.

Dukovanská elektrárna s instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. V provozu je přes tři dekády. Její čtyři bloky byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. ČEZ je plánuje nahradit jedním až dvěma bloky s celkovým instalovaným výkonem až 2400 megawattů.

V letech 2016 a 2017 dostala firma od SÚJB poprvé povolení k dalšímu provozu dukovanských bloků na dobu neurčitou, předchozí povolení se vždy vydávala na deset let. Elektrárna ale musí plnit nastavené podmínky. Drábová ve čtvrtek objasnila, že mezi lety 2025 až 2027, kdy za sebou budou mít bloky Dukovan 40 let provozu, se uskuteční periodické hodnocení jejich bezpečnosti.