Moskva kritizuje české úřady kvůli pomníku vlasovcům

Rusko považuje netečnost českých úřadů k plánům na stavbu pomníku vlasovcům za zjevné nadržování zločinnému přepisování dějin. S nápadem na tento pomník přišel starosta pražské části Řeporyje. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ho ale označila za „naprosto příšernou iniciativu“, která slouží reinkarnaci nacismu.

„Požadavky místních vedoucích (v Praze) provádět ve svých čtvrtích exteritoriální politiku nebudí patřičnou reakci ministerstva zahraničních věcí České republiky a dalších úřadů, jejichž úkolem je zajistit, že stát splní ustanovení mezinárodních dokumentů podepsaných jeho jménem,“ kritizovala Zacharovová na tiskové konferenci.

Rusko totiž považuje příslušníky takzvané Ruské osvobozenecké armády, kteří pod velením generála Andreje Vlasova za války bojovali po boku Němců proti sovětských jednotkám, za zrádce a kolaboranty.

„Není to ani filozofická, ani teoretická otázka, ani otázka názorů veřejnosti či historických preferencí, ale otázka mezinárodního práva a dodržování závazků státu. Hodnotíme to jako zjevné nadržování zločinnému přepisování dějin,“ zdůraznila mluvčí podle agentury TASS.

Zastupitelstvo bude o pomníku hlasovat v prosinci

S nápadem na pomník vlasovcům přišel starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný (ODS). Vlasovci se totiž na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. O návrhu má zastupitelstvo rozhodovat 16. prosince. 

„Teď se v Praze chystají oslavovat Vlasova jako hrdinu, a tak musí odstranit pomník Koněvovi a postavit pomník Vlasovovi,“ dodala mluvčí ruského ministerstva v narážce na záměr pražských úřadů odstranit památník sovětskému maršálovi Ivanu Koněvovi.

Řeporyjský starosta sepsal dopis adresovaný ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. V něm upozornil, že jsou Řeporyje suverénní městskou částí, která o budování pomníků rozhoduje sama po veřejné diskusi.

„Nebudeme o našem záměru zbudovat jim (vlasovcům) pomník ani o jejich historické roli s nikým zvenčí diskutovat, a už vůbec o tom nebudeme diskutovat s Ruskem, symbolem okupační moci, lži a porušování lidských práv,“ stojí v dopise, který starosta ve středu doručil na ruskou ambasádu.