Potraviny pro samoživitelky nebo seniory. Lidé můžou opět pomoct potřebným

V sobotu se po celém Česku koná potravinová sbírka. Lidé letos můžou zakoupit a darovat jídlo či hygienické potřeby v 750 kamenných obchodech a dvou internetových e-shopech. Nejžádanější jsou především základní trvanlivé potraviny a drogerie. Zakoupené produkty pak organizátoři darují potřebným neziskovým organizacím. Partnerem sbírky jsou Charita Česká republika, Naděje, Armáda spásy a Slezská diakonie.

Do darování potravin se letos v rámci Dne solidarity přihlásilo 750 kamenných obchodů a dvě on-line prodejny, což je rekord. Někteří očekávají až dvojnásobný nárůst zakoupených produktů. V loňském roce lidé darovali 400 tun potravin a v letošní květnové sbírce pak 235 tun zboží.

Sbírka v sobotu potrvá od osmé do osmnácté hodiny. Na internetu mohou lidé potraviny darovat až do třetího prosince.

„Veřejné potravinové sbírky jsou projevem solidarity a zájmu veřejnosti. Pomáhají nám celoročně zajistit základní potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, mouka, olej, a zároveň drogerii,“ okomentovala organizátorka a ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

  • Seznam prodejen zapojených do potravinové sbírky můžete najít ZDE

Největší zájem je o trvanlivé potraviny

Nejžádanějšími potravinami jsou ty trvanlivé. Lidé tak mohou darovat různé druhy konzerv, oleje, luštěniny, trvanlivé mléko nebo výživy pro děti. Vedle toho můžou také přispět koupí hygienických potřeb nebo drogerií.

Tyto produkty pak poputují do nejbližší potravinové banky, kde budou přerozděleny pro konkrétní neziskové organizace.

Darované potraviny a hygienické potřeby pomáhají především matkám samoživitelkám, seniorům, rodinám v krizi, lidem bez domova nebo lidem s psychickým a tělesným postižením.

„Sbírka pomůže klientovi v životním okamžiku, kdy pomoc potřebuje, a zároveň to umožní sociálním pracovníkům nadále s klientem a jeho rodinou pracovat a řešit situaci tak, aby se klient mohl vrátit do běžného života, kdy již pomoc potřebovat nebude,“ uvedl národní ředitel pro administrativu a komunikaci Armády spásy Přemysl Kramerius.