Hnutí ANO i Piráti v říjnu mírně posílili, SPD pokračovalo v sestupném trendu

Dominance ANO ve volebních modelech nepolevuje, v říjnu hnutí naopak ještě mírně posílilo. Lepšího výsledku dosáhli i druzí Piráti. ODS ztrácí a už počtvrté za sebou se snížil zisk hnutí SPD, které se spolu se sociálními demokraty ocitlo pod pětiprocentní hranicí. Meziměsíční změny se však pohybují na hranici statistické významnosti nebo pod ní. Výzkum zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Hnutí ANO se dlouhodobě umisťuje ve volebním modelu na prvním místě. V říjnu zvětšilo svou převahu, když dosáhlo zisku 31,5 procenta. Preference tak překonávají výsledek hnutí z posledních sněmovních voleb.

ANO, které je součástí vládní koalice, tak zvrátilo negativní vývoj z první poloviny letošního roku, který vyvrcholil v červnu propadem na nejhorší výsledek od roku 2016. V těch měsících vláda jednak řešila zdlouhavou výměnu na pozici ministra kultury, zároveň květen a červen provázela vlna demonstrací namířených proti osobě šéfa hnutí ANO Andreji Babišovi.

Rozdíl mezi ODS a Piráty se zvětšil

V říjnu se na druhém místě umístili Piráti se 17 procenty následovaní ODS, která by dosáhla na 12,5 procenta. Zatímco výsledek Pirátů je v říjnu míně lepší, občanští demokraté si naopak mírně pohoršili, což zvětšilo propast mezi stranami.

Na dalších místech jsou komunisté se sedmi procenty a TOP 09 se šesti procenty. Pět procent model přisuzuje lidovcům a STAN.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Zisk SPD prodělává v letošním roce poměrně dynamický vývoj. Zatímco v květnu dosahovalo hnutí až na 10,5 procenta, říjnový volební model ukazuje zisk těsně pod pětiprocentní hranicí, podobně jako ČSSD. Nicméně ze statistického hlediska nelze podle výzkumné agentury říci, na jaké straně pětiprocentní hranice by se strany nacházely. Avšak preference SPD i ČSSD se zhoršují několikáté měření po sobě.

Nynější politickou situaci hodnotí jako velmi nebo spíše dobrou 37 procent respondentů a její vnímání se tak nachází na dlouhodobém průměru. Ještě nedávno to přitom bylo horší. Kolem prázdnin kulminoval nejen propad preferencí hnutí ANO, ale také nespokojenost s politickou situací. Už průzkum provedený v září ale ukázal nárůst o devět procentních bodů na 36 procent a říjnové měření potvrdilo tento stav. Navíc ubylo nejkritičtějších hlasů, kteří politickou situaci označují za velmi špatnou.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 12. 10. až 1. 11. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 879 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,2 až 3,1 procentního bodu.