Školy si připomínají listopad. Chystají natáčení filmu i pochod ke Krylovu „rozmlácenýmu kostelu“

Na oslavy 30. výročí sametové revoluce se chystají i školy. Na pražské ZŠ Eden žáci připravují film Mozaika Sametu, studenti z ústeckého Gymnázia Jateční se zase vydají na pochod k „rozmlácenýmu kostelu“, o kterém zpíval Karel Kryl v písni Anděl. Tradičně se uskuteční také festival Symposion na Gymnáziu Jana Keplera. Pro mladší žáky připravily školy hlavně tematické dny nebo exkurze, gymnázia sázejí hlavně na besedy. Ředitelé oslovených škol považují téma za velmi důležité.

Základní a střední školy si nenechají ujít oslavy 30. výročí sametové revoluce. Originálně k výročí přistoupila Základní škola Eden z Prahy 10, která se dlouhodobě věnuje projektovému stylu výuky. Každá třída dostala od vedení přidělenou jednu edukativní otázku se zadáním zpracovat ji formou dvouminutového videa. Otázky jsou různorodé, například „Co se stalo na Národní třídě 17. 11. 1989 večer?“ nebo „Kdo byli disidenti a jak se jim před sametovou revolucí žilo?“

Z videí by měl vzniknout film s názvem Mozaika Sametu, který bude mít premiéru 14. listopadu ve Strašnickém divadle. „Film by se stal výukovým materiálem naší školy s možností využití ve vlastivědě a dějepisu i v následujících letech,“ plánuje ředitelka školy Jana Churáčková. Děti v družině navíc ušijí sametová srdíčka, která na premiéře symbolicky předají svým rodičům.

Gymnázium prof. Jana Patočky si bude události roku 1989 připomínat ve dvou dnech, a to s přispěním organizace Post Bellum, která škole zapůjčila výstavu k roku 1989 a pro studenty nižších ročníků připravila tematickou výuku. Kromě zmíněných akcí bude škola pořádat besedy s pamětníky, na které vedení spolu se studenty pozvalo například socioložku Jiřinu Šiklovou, historika Jaroslava Cuhru nebo filosofa Jana Sokola, který je zetěm mluvčího Charty 77 Jana Patočky, po kterém se gymnázium jmenuje.

Gymnázium Jana Keplera v Praze 6 tradičně pořádá třídenní festival Symposion, letos s podtitulem POUTO, při kterém se studenti mohou těšit na třídenní maraton přednášek a na debaty s hosty z oblasti vědy, vzdělávání, publicistiky. Pozvání například přijali Jiří Grygar, Dana Drábová nebo Tomáš Halík. Jako doprovodný program je navíc naplánována hudební akce Festa Academica, kde vystoupí několik studentských kapel a pěveckých sborů.

Některé střední školy naopak sází na audiovizuální pomůcky. Gymnázium Budějovická si bude výročí revoluce připomínat školní výstavou Střípky revoluce, zatímco Malostranské gymnázium připraví tematicky zaměřené číslo školního časopisu.

V regionech plánují lidské řetězy i výšlap ke Krylovu „rozmlácenýmu kostelu“

Mimo Prahu vůbec nejdříve začne s připomínkou listopadových událostí Gymnázium Jateční v Ústí nad Labem. Hned ráno se část studentů vydá na sedmikilometrový pochod k nedaleké obci Velké Chvojno, kde kdysi stál kostel, o kterém Karel Kryl zpívá v dnes již legendární písni Anděl. Dále si žáci poslechnou vyprávění pamětníků sametové revoluce, zhlédnou dokument Roberta Sedláčka Hraničář a vyzkouší si práci v několika tvůrčích dílnách.

V čítarně bude pro studenty rozložen dobový tisk, zakázané knihy, a další materiály, které si žáci budou moci prolistovat. V další z dílen pak ředitel školy Alfred Dytrt slibuje, že si studenti budou moci vyzkoušet „jak se ťukal samizdat“, a to přímo na dobových psacích strojích. „Listopad 1989 patří k nejzávažnějším událostem moderních dějin našeho státu a přinesl jednu z nejpozitivnějších změn – z temna jsme vkročili do světla. Měli bychom se z té změny umět radovat a předat poselství oněch okamžiků i těm, pro které je to dnes pouze historie,“ zdůrazňuje důležitost připomínkových akcí ředitel Dytrt.

V Ostravě se mohou školy zapojit do celoměstské akce SametOVA, která v programu nabízí multižánrové besedy, projekce, nebo jiné aktivity, do kterých se navíc zapojí místní divadla, galerie a kulturní centra. I letos se budou po republice konat symbolické lidské řetězy. Podobný plánují například studenti z ostravského Gymnázia Pavla Tigrida, nebo z Lepařova Gymnázia v Jičíně.

Gymnázium Písek pro své studenty připravilo projektový den s řadou workshopů. Někteří si připraví prezentaci o Václavu Havlovi, jiní zase budou analyzovat písně revolty. Na výběr mají studenti ale i z historických témat, například „Fučíkův odznak zdatnosti a spartakiáda“ nebo promítání dokumentu Z deníku Ivany A, který snímá dokument očima studentky z roku 1989. V aule pak v pondělí škola pořádá velkou besedu se zajímavými hosty, které se může účastnit i široká veřejnost. Té se budou účastnit písecké osobnosti spjaté s polistopadovým vývojem.

„Nesmíme nikdy zapomenout, že 17. listopad je Dnem boje za svobodu a demokracii a že právě svoboda a demokracie nebyly vždy na našich dějinách samozřejmostí, ale něčím, co bylo vybojováno,“ vysvětluje ředitel gymnázia Michal Drnec.

Podle pedagogů, které ČT oslovila, je mezi studenty o akce spojené s výročím sametové revoluce velký zájem. „Je důležité ukázat současným žákům, jak vypadal rok 1989, z jejich pohledu se totiž může zdát, že se jedná o vzdálenou minulost, přitom nás od roku 1989 dělí pouhých 30 let,“ myslí si zástupce ředitelky Gymnázia prof. Jana Patočky v Praze Karel Mika. „Zásadním cílem projektu je pochopení významu sametové revoluce. Doufám, že se nám podaří jej tímto způsobem naplnit,“ uzavřela ředitelka ZŠ Eden Jana Churáčková.