Česká televize se k výročí sametové revoluce ohlédne za svobodou i nesvobodou

Česká televize chystá připomínku výročí 17. listopadu i tématu třiceti let svobody. Například moderátor Jakub Železný provede revolucí v reálném čase v pořadu Dnes před 30 lety. Reflexi porevolučního vývoje nabídne zase Robert Sedláček v nezvyklém projektu Soud nad českou cestou. Na obrazovkách se během připomínky výročí objeví tři desítky premiér hrané nebo dokumentární tvorby.

Jakub Železný připravuje zpravodajský pořad Dnes před 30 lety. Netradiční formát přenese diváky přímo do dění dne 17. listopadu a poodhalí zákulisní souvislosti z pohledu aktuálních historických poznatků. I tentokrát bude dění rekonstruovat pomocí soudobých zpravodajských prostředků. Nejen z Prahy, ale i regionů.

„Nabídneme to podstatné, průběh pochodu z Albertova přes Vyšehrad až na Národní třídu. To vše v kontextu doby a s vysvětlením, co tomu dni předcházelo a co následovalo,“ upřesnil moderátor.

O normalizaci i revoluci

Aktivní zapojení studentů do protestů a stávek zrekonstruuje snímek Ročník 89, v němž režisér Ondřej Kepka oslovil své tehdejší spolužáky z divadelní fakulty, nebo dokument o herci Janu Potměšilovi s podtitulem Nikdy bych neměnil.

„Pro mě osobně to byla fatální záležitost, věřil jsem, že už se to jednou musí změnit. Moji rodiče patřili ke generaci, která zažila rok 1968, prarodiče zažili rok 1948 – a najednou jsme i my mohli dát najevo, co si myslíme. Lidé se dokázali nadechnout a získávat větší odvahu už od roku 1988 a především od ledna 1989, kdy proběhl Palachův týden. I když ozbrojené složky tehdy na Václavském náměstí brutálně zasáhly, tak druhý den přišlo dvakrát tolik lidí a třetí den znovu. Byl tam už jistý impulz, který se pak naplňoval v listopadu,“ popisuje tehdejší dění Potměšil.

Rozhovor s Petrem Dvořákem, Janem Potměšilem a Adolfem Zikou (zdroj: ČT24)

Česká televize nabídne i portréty dalších osobností, jejichž život ovlivnila normalizace a události spojené s koncem nadvlády komunistické strany. Dokument Zorka Ságlová připomene významnou umělkyni, která stála u zrodu land artu v Česku.

Mobilizace Luboše Dobrovského zasáhne vyprávěním vedle komunistické totality také do té nacistické. Životní příběh jedné z nejvýraznějších postav našich společných dějin se Slováky zase představí dokument Strážce paměti Ján Langoš.

Soud nad třiceti svobodnými

Tématu života po sametové revoluci se věnuje cyklus Třicet svobodných, v němž vystupuje Marta Kubišová, Michael Kocáb, Petr Pavel nebo Šimon Pánek. „Snažíme se analyzovat těch třicet svobodných let a hledat mimo jiné odpověď na to, proč ve společnosti panuje značné napětí a nespokojenost,“ naznačuje autor námětu a dramaturg Josef Albrecht.

17. listopadu začne ČT1 vysílat také cyklus třiceti krátkých dokumentů Sametové stopy. „Každý z dokumentů má pouhých sedm minut. Chtěli jsme udělat něco, kde by si člověk mohl během třiceti dnů promítnout zpátky oněch třicet let. Použili jsme vždy fotografii, která ilustruje, co se v daném roce dělo, a přímou výpověď fotografa, takže divák uvidí každý rok v takové instantní podobě,“ přibližuje tvůrce pořadu Adolf Zika. Podobně svůj pohled v minutových filmech zachytilo třicet filmařů. Uvádí je v cyklu nazvaném Moje svoboda.

Třicetiletou minulost české společnosti posoudí 20. listopadu projekt Roberta Sedláčka Soud nad českou cestou. „Za pomoci fiktivního soudního přelíčení reflektuje míru naplnění programového prohlášení Občanského fóra ‚Co chceme‘ z listopadu 1989. Připomínka listopadu tak nebude pouhým mementem, pořady zohledňují i aktuální dění a společenskou situaci dneška,“ podotýká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Trezorové filmy i premiéry

Ve speciálním dvoudenním bloku opráší 24. a 25. listopadu druhý program České televize trezorové snímky jako slavný film Věry Chytilové Sedmikrásky, dlouho zakázaný snímek natočený podle románu Evy Kantůrkové Smuteční slavnost, jeden z nejznámějších filmů Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice nebo podobenství Konec velké epochy v režii Antonína Moskalyka. A také Kachyňovo podobenství o moci a strachu Ucho.

„Přineseme premiérově také dva filmy, které uvedla kina minulý rok,“ doplňuje Petr Dvořák. Z kin na obrazovky se dostane Zlatý podraz o československých basketbalistech a dvoudílná minisérie Toman, která je delší verzí dramatu o rozporuplném šéfovi československé zahraniční rozvědky.

Sedmikrásky
Zdroj: ČT24