Říjnový průzkum: ANO drží první pozici, SPD zvrátilo sestupný trend

V říjnovém volebním modelu agentury Median získalo nejvyšší podporu hnutí ANO, které podpořilo 30,5 procenta respondentů. Na druhém místě skončili Piráti se ziskem 12,5 procenta, třetí ODS by podpořilo 11,5 procenta dotázaných. Pro obě uskupení to ve srovnání s minulým průzkumem znamená pokles o jeden procentní bod. Výzkum se konal poté, co pražské městské státní zastupitelství zastavilo stíhání předsedy hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše v případu Čapí hnízdo.

Na čtvrtém místě skončilo hnutí SPD, které by podle modelu získalo osm procent hlasů. Zvrátilo tak čtyři měsíce trvající sestupný trend. Posun nahoru o půl procentního bodu zaznamenala i dvojice levicových stran. Vládní ČSSD by podpořilo 7,5 procenta voličů a komunisty sedm procent hlasujících.

Starostům a TOP 09 by odevzdalo hlas shodně šest procent voličů. Pro oba subjekty to znamená mírné zlepšení. Naopak lidovcům přisoudil říjnový volební model 4,5 procenta hlasů, o jeden procentní bod méně než v září.

Zeleným by dala hlas dvě procenta voličů. Podpora hnutí Trikolóra je o půl procentního bodu nižší.

  • Průzkum probíhal ve dnech 30. září až 28. října a zapojilo se do něj 1153 respondentů ve věku od 18 let.
  • Statistická chyba průzkumu podle Medianu činí 1,5 procentního bodu u menších stran a tři procentní body u nejsilnějších stran.