Platy učitelů se liší kraj od kraje. Příští rok by se měly částečně srovnat

Události ČT: Platy učitelů by se příští rok měly mezi kraji částečně srovnat (zdroj: ČT24)

Odměny učitelů se mezi regiony liší i o tisíce korun. V příštím roce by se platy pedagogů měly částečně srovnat. Zatímco teď je jedním z hlavních kritérií v rozdělování financí počet žáků, nově se bude vycházet z odučených hodin. Výše platů ale zatím zcela jasná není, jelikož se učitelé s ministrem stále nedohodli, jak přesně v roce 2020 platy porostou.

Učitelky Marie Miznerová a Marcela Langerová dělají stejnou práci, stejně dlouho, na skoro stejně velkých školách. Jejich tabulkové platy tak sice jsou identické, na výplatních páskách ale přesto mají různé částky. Je to dáno různě vysokými příplatky a odměnami.

Oproti Praze, kde působí Miznerová, totiž na zlínské škole, na níž vyučuje Langerová, dostávají kantoři jen příplatky. „Máme příplatek za třídnictví, což v mém případě, mám 32 žáků ve třídě, je 800 korun,“ přiblížila zlínská pedagožka.

Učitelské platy se tak kraj od kraje liší. Data z roku 2018 ukazují v průměru nejvyšší částku ve Středočeském kraji, a to 37 633 korun, naopak právě Zlínský kraj byl na tom s částkou 35 346 korun nejhůř. Rozdíl je víc než dva tisíce korun, stát přitom na každého žáka posílá stejnou částku peněz.

Průměrné platy učitelů podle krajů
Zdroj: ČT24

Kraje až doteď mohly finančně zvýhodnit některé vzdělávací obory nebo typy škol, záleželo i na tom, kolik bylo v jednotlivých krajích žáků. Ředitelé tak někde na nenárokové složky platu pro pedagogy neměli.

Počet hodin získá na významu

Od ledna to změní nový způsob financování. Peníze budou školy dostávat podle maximálního počtu odučených hodin. „Za srovnatelnou práci na srovnatelné škole bude mít ředitel k dispozici stejný objem prostředků, který mezi kantory může rozdělit, ať je to v Libereckém, Zlínském, nebo jakémkoliv jiném kraji,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Ve škole Marie Miznerové tak ale platy nejspíš trochu klesnou. Tam, kde učí Marcela Langerová, ale budou zase vyšší. „Blýská se na lepší časy, ale uvidíme, až se to rozjede,“ podotkla ředitelka zlínské základní školy Kvítková Jaroslava Müllerová.

Nový způsob financování sice startuje až v lednu, o něco spravedlivější jsou ale platy učitelů už od září. Na částečné srovnání rozdílů dostaly kraje od ministerstva mimořádně jednu miliardu navíc.