80 let od prvního transportu evropských Židů. Tisíc Ostravanů odvlekli nacisté na východ Polska

Události: Před 80 lety přijel do Niska první evropský transport Židů (zdroj: ČT24)

Ve východopolském Nisku se v pátek konala připomínka vůbec prvních transportů evropských Židů. Přesně před osmdesáti lety tam nacisté odvlekli muže z Ostravy, Katowic a Vídně. Na místě měli postavit takzvaný přeškolovací tábor pro další příchozí. O půl roku později od přesídlovacího plánu Třetí říše upustila.

Cílem prvního transportu v dějinách holocaustu bylo nádraží v Nisku. Osmnáctého října tam nacisté přivezli tisíc židovských mužů z Ostravy. V dalších dnech pak na místo dorazily vlaky z Katovic a Vídně. 

„Záměr byl přivézt židovské obyvatele sem do této oblasti Lublinska, kde se uvažovalo o vytvoření jakéhosi rezervoáru,“ uvedl Šimon Krbec, ředitel Centra studií genocid Terezín. Deportovaní muži  tak museli u nedaleké vesnice postavit tábor, kterému nacisté říkali přeškolovací.

Po osmdesáti letech je tam od pátku bude připomínat pomník. „Je to něco, co musíme připomínat, udržovat a ukazovat to celému světu, aby k takové tragédii už nedošlo,“ řekl starosta Niska Waldemar Ślusarczyk.

Tábor nacisté zrušili už po půlroce

Už na jaře 1940 nacisté tábor zrušili. Někteří vězni se dokázali vrátit domů, často ale jen nakrátko –  než museli do transportů směřujících na smrt. Jiní utekli do Sovětského svazu, část z nich se pak domů vrátila se Svobodovou armádou.  

Jedním z  odvlečených mužů byl dědeček Davida Stechra Otto, který z tábora unikl do Lvova k příbuzným. Tam pak několik měsíců pracoval jako lékař, kterých bylo v prvním transportu mnoho. 

Poslední dopis, který se jeho potomkům podařilo v archivech dohledat, posílal Stechrův dědeček v létě 1943. Tehdy došlo k likvidaci lvovského ghetta. „Nejspíš tam zahynul,“ domnívá se Stecher.  

Proč od plánu přesídlení Židů na východ nacisté upustili, není jasné. Dokázali ale, že jsou schopní v krátkém čase deportovat tisíce lidí. Už operaci Nisko měl na starosti osobně Adolf Eichmann. Jeden z hlavních architektů holocaustu.