Majitelé lesů stále čekají na slíbené příspěvky pro boj s kůrovcem

Studio České Budějovice: Lesníci čekají na náhradu škod (zdroj: ČT24)

Jen poslední dva kroky – senátní a prezidentské posvěcení – čekají na novelu lesního zákona, která umožní státu podpořit majitele lesů zasažených kůrovcovou kalamitou. Podle samotných vlastníků je čekání již příliš dlouhé. Stav jejich lesů se rychle zhoršuje a zejména ti menší se již potýkají s finančními problémy.

Sucho a kůrovcová kalamita mají pro majitele lesů řadu důsledků. Jedním je, že velké množství stromů usychá a nově vysazeným se nedaří. Například na Chebsku uschly desítky sazenic borovic, které lesníci vysadili na jaře.

Zároveň dřevo ztrácí na ceně. Pily jsou v jednom kole, někdy dokonce lidi, kteří přicházejí s dřívím, odmítají.

Pěstování lesů se tak nevyplácí. „Beru z vlastních úspor, abych platila své lidi,“ upozornila majitelka lesa na Táborsku Jindra Čekanová. 

Stát již loni slíbil vlastníkům lesů mimořádné příspěvky, které jim pomohou z nejhoršího. Jenže sněmovnou prošel zákon až v polovině září a nyní je v Senátu. Dostat by se na něj mělo do poloviny listopadu. Tím to ale neskončí, ještě je potřeba podpis prezidenta a zákon má být účinný až dva měsíce po vyhlášení. „Možná za půl roku se dostaneme k penězům. Ten půlrok musíme táhnout z rezerv,“ podotkl ředitel Lesů města Písku Václav Zámečník.

Podle Jindry Čekanové ale ani státní dotace nepomohou. Přislíbená miliarda a půl sice působí jako vysoká částka, ale bude se také dělit mezi velké množství žadatelů.

Novela počítá kromě zavedení finančních příspěvků pro vlastníky nestátních lesů i s tím, že opatření podporující boj s kůrovcem budou moci nově stanovit ministerstvo zemědělství, krajské úřady a obce s rozšířenou působností. Opatření by měla okamžitou platnost, projednávána by byla následně. Stát by například mohl udělit výjimky pro kácení v nedostatečně vzrostlém lese.