Pomáhali Gabčíkovi s Valčíkem. Statečnost manželů Jesenských připomene pamětní deska

Pomáhali Gabčíkovi s Valčíkem. Statečnost manželů Jesenských připomene pamětní deska (zdroj: ČT24)

V Praze budou mít pamětní desku další hrdinové protinacistického odboje. Manželé Jesenští pomáhali těm, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Upomínka na ně je za posledních pět let devatenáctou pamětní deskou odhalenou v Praze zapomenutým odbojářům.

Zubní lékaři Alžběta a Jan Jesenští se stýkali s Josefem Gabčíkem a Josefem Valčíkem. Parašutisty podporovali především jídlem, oblečením a penězi. „Potraviny byly na lístky, šaty na ošacenky, tedy sehnat něco takového bylo velice těžké,“ upozorňuje badatel Vlastislav Janík. Alžběta Jesenská navíc riskovala i tím, že byla Židovka.  

„Přesto svoje životy dali všanc a rozhodli se odboji pomáhat,“ oceňuje jejich statečnost Karel Polata z Iniciativy A, neformálního sdružení, jehož cílem je připomenout právě pozapomenuté hrdiny druhého odboje. 

Stateční manželé pomáhali parašutistům i po atentátu na Reinharda Heydricha, když se přesunuli do krypty kostela v Resslově ulici. Přímo naproti pravoslavnému chrámu bydlel Jesenského bratr Jiří s manželkou Žofií. I oni patřili ke spolupracovníkům parašutistů. Jiří vozil Gabčíka s Valčíkem autem do okolí Štěchovic a Jílového. „Možná vyhledávali dopadové plochy, protože se počítalo s tím, že parašutisti budou potřebovat další materiál,“ odhaduje Janík.

18. června 1942 sledovali Jiří a Žofie Jesenští ze svého bytu poslední boj výsadkářů. Němcům se žádného z nich nepodařilo dostat živého. „Samozřejmě jim muselo docházet, že s velkou pravděpodobností dopadne úder gestapa i na ně,“ zdůrazňuje Polata riziko, jemuž byli Jesenští vystaveni.  

Jejich obavy se potvrdily. Oba manželské páry byly zatčeny a nacisté je zavraždili v koncentračním táboře Mauthausen střelou do týla. Všechny čtyři ve stejný den – 24. října 1942. Spolu s nimi zemřelo v tomto táboře dalších 290 hrdinů heydrichiády.

Jména všech 294 obětí budou čtena na zádušní mši, která jejich památku připomene v sobotu 19. října v katedrále sv. Víta.