Agrotec opět čeká soud v případu poštovních tendrů. Žalobce uspěl s odvoláním

Státní zástupce uspěl s odvoláním proti osvobozujícímu rozsudku, a firma Agrotec z holdingu Agrofert tak musí znovu k soudu. Obžalovaná je kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám pro státní podnik Česká pošta z doby, kdy ještě Agrotec patřil Andreji Babišovi (ANO). Podle státního zástupce se manažeři obou společností dohodli na zvýhodnění Agrotecu.

„Pokud se nějaký zástupce společnosti dopustí trestně-právního jednání, které je této společnosti přičitatelné, státní zástupce nemá jinou možnost než stíhat zároveň i tuto právnickou osobu,“ prohlásil státní zástupce Zdeněk Matula, který nelibost nad osvobozujícím verdiktem pro Agrotec vyjadřoval už bezprostředně poté, co o něm loni v prosinci nepravomocně rozhodl soud.

Případ manipulace poštovních tendrů, jenž tuzemskou justici zaměstnává už řadu měsíců, tvoří dvě části. Ta první se týkala zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na jejích pobočkách v různých místech Česka, druhá dodávek pneumatik, jež měl zajistit právě Agrotec – a podle žaloby zvýhodněný.

„Jsme od počátku přesvědčeni, že se nikdo žádného trestného činu nedopustil. Ani naše společnost, ani náš zaměstnanec,“ trvá ale na svém holding Agrofert ústy tiskového mluvčího Karla Hanzelky. „Věříme, že se to v rámci nového projednávání u soudu opět prokáže. Navíc předmětná zakázka nikdy nebyla realizována, takže nikomu nevznikla žádná škoda.“

Společnost Agrotec z moravských Hustopečí v Česku působí od roku 1990 a v portfoliu má přes dvacet značek. Prodává nákladní a osobní auta i zemědělskou a stavební techniku; v zemědělství patří k lídrům tuzemského trhu.

Firma spadá do koncernu Agrofert, který patřil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a nyní jej spravují svěřenské fondy. Dceřiné firmy Agrotecu působí na Slovensku a v Maďarsku.