Kvůli zakázkám pošty hrozí podmínka exmanažerovi Soldánovi. Agrotec z Babišova fondu je nevinný

Vinni v případu manipulací s tendry České pošty jsou podle nepravomocného rozsudku bývalý zástupce ředitele státního podniku Richard Soldán, jednatelé dvou společností, které měly podle obžaloby soudy vyhrát, a samotné firmy. Hrozí jim podmínky, případne pokuty. Nevinná je naopak společnost Agrotec ze skupiny Agrofert a její jednatel.

Podmíněný dvouletý trest se čtyřletým odkladem udělil Městský soud v Praze bývalému zástupci generálního ředitele České pošty Richardu Soldánovi, zatímco jednatel společnosti Radekov Antonín Hadač má zkušební dobu o rok kratší a jednatel společnosti SP Josef Šindelář dostal jedenapůlroční podmínku s odkladem na dva roky. Samotné firmy pak mají zaplatit pokuty.

Podle soudu se pokusili manipulovat s veřejnými zakázkami pošty – na rozdíl od společnosti Agrotec a jejího jednatele, které soud obžaloby zprostil. Všechny vynesené rozsudky jsou nepravomocné.

S rozsudky nesouhlasí ani obžalovaní, které soud prohlásil za vinné, ani státní zástupce Zdeněk Matula, kterému se nelíbí osvobození Agrotecu. Soud nepřistoupil na jeho návrhy ani v případě Soldána a jednatelů dvou firem. Kromě podmínek pro ně žalobce žádal i peněžité tresty.

Advokát: Firma dělala, co mohla

V případě Agrotecu, který patří do skupiny Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), uspěl advokát Josef Bartončík s argumentací, že firma udělala vše, co mohla, aby její lidé nepáchali trestnou činnost. Tím se podle něj vyvinila.

„Akceptovali jsme právní rozbor situace, který přednesli obhájci, a ztotožnili jsme se s jejich názory. V tomto smyslu je koncipováno odůvodnění našeho rozhodnutí,“ řekl při stručném odůvodnění rozhodnutí předseda trestního senátu Petr Novák. 

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka verdikt ocenil. „Potvrdilo se to, co jsme od počátku tvrdili, že se nikdo žádného trestného činu nedopustil. Ani naše společnost, ani náš zaměstnanec. Ukázala se nezávislost výkonu soudní moci. Soud nepodlehl extrémnímu mediálnímu tlaku, kterému byla kauza i její aktéři po celou dobu trestního řízení vystaveni,“ uvedl.

Dvě větve případu

Poštovní kauza měla dvě části. Ta první se týkala zakázek pošty na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka, druhá dodávek pneumatik od Agrotecu.

V kauze bylo původně obžalováno deset lidí, s některými žalobce v minulosti uzavřel dohodu o vině a trestu. Nepodmíněné tresty již na jaře dostali někdejší ředitel nákupu a zásobování České pošty Jiří Kouba a manažer stavební firmy Ervín Kolárovský, kteří se u soudu přiznali. Výše trestů (163, resp. 203 dnů) ovšem odpovídala době, kterou předtím strávili ve vazbě. Oba také museli zaplatit 150 tisíc korun. V rámci dohody o vině a trestu zaplatil desetitisícovou pokutu i bývalý ředitel oboru investic pošty Jiří Bílek.

Soud upustil od potrestání spolupracujícího obviněného Martina Sirotka a v přípravném řízení zproštil referentku poštovního odboru přípravy veřejných zakázek Renatu Jakubcovvou, u které se ukázalo, že pouze plnila požadavky nadřízených. Ve druhé části obžaloby, která se týkala Agrotecu, bylo v září podmínečně zastaveno stíhání bývalého ředitele poštovní sekce řízení dopravy České pošty Patrika Zeithamla, který podle spisu dodávky pneumatik od Agrotecu zařídil.