Soud rozplétá zakázky pošty. Obžalobě čelí deset lidí a tři firmy včetně Agrotecu

Soud začal rozplétat údajné manipulace se zakázkami pošty (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze začal projednávat možné manipulace s veřejnými zakázkami České pošty. Obžalobě čelí pět bývalých manažerů, pět podnikatelů a tři společnosti. Případ se týká i tendru na dodávky pneumatik a náhradních dílů, v němž figuruje hustopečská firma Agrotec, toho času ve svěřenském fondu Andreje Babiše.

První část obžaloby se týká zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka. Někdejší náměstek generálního ředitele České pošty Richard Soldán, ředitel odboru investic Jiří Bílek, ředitel nákupu a zásobování Jiří Kouba a referentka odboru přípravy veřejných zakázek Renata Jakubcová podle spisu umožnili, aby tendr získaly předem domluvené firmy.

Jejich zástupci měli od manažerů pošty informace o tendrech, a mohli tak upravovat nabídky, aby byly výhodnější a ve výběrovém řízení uspěly. Někdy se stalo, že do tendru přišla lepší nabídka než od firmy, kterou preferovali manažeři. Firmy pak dostaly informace, jak by měly zakázku zlevnit, jelikož ve výběrové komisi seděla Jakubcová. V dalším případě nakonec firmy z tendru po dohodě s očekávaným vítězem odstoupily.

Notebook za 20 tisíc

Obžaloba v souvislosti se zakázkami zaznamenala například úplatek 180 000 korun, který podle spisu získal Kouba. Za zakázku na výměnu oken na poště ve Znojmě zase dostal Soldán notebook za 20 tisíc. Firma paradoxně o zakázku nakonec přišla, protože tehdejší protimafiánský útvar spustil zatýkání.

Soldán veškerá obvinění odmítl. K údajnému úplatku uvedl, že šlo o vánoční dárek od obchodního partnera. Nechtěl prý dostat lahev alkoholu. „Těch jsem měl dost. Notebook byl dárek pro dceru. Kdybych ho nedostal, tak bych jí ho koupil,“ zdůraznil. Jeho tvrzení se snažil potvrdit i obžalovaný jednatel stavební firmy Radekov Antonín Hadač. 

obrázek
Zdroj: ČT24

U soudu vypovídal i spolupracující obžalovaný Martin Sirotek. Podle obžaloby udělal některé tendry levněji, než dopadla soutěž. O rozdíl v ceně se pak podle něj dělili někteří manažeři pošty a majitel vítězné stavební firmy Ervín Kolárovský. Přestože byl Sirotek v budově soudu, jeho výslech měl probíhat přes telefon. Sirotek se údajně bál reakce dalších obžalovaných.

Advokáti s tím ale nesouhlasili. Argumentovali mimo jiné tím, že si nemohou ověřit bezprostřednost výpovědi. Kvůli technickým problémům byl nakonec Sirotek vyslechnut přímo v soudní síni. Ostatní obžalovaní ale nebyli přítomni. „Předtím, než Česká pošta vyhlásila veřejnou zakázku, tak jsem cca každých čtrnáct dní dopředu měl informace,“ řekl soudu.

Agrotec
Zdroj: ČT24

Druhá část obžaloby se týká zakázek na nákup pneumatik a náhradních dílů pro nákladní vozidla. Podle spisu měla firma Agrotec v letech 2012 až 2014 dodat poště v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách přes dvanáct tisíc pneumatik za více než 34 milionů korun.

Obžalobě čelí manažer Agrotecu Pavel Richter a někdejší ředitel sekce řízení dopravy České pošty Patrik Zeithaml. Podle spisu zařídil, aby pneumatiky dodával Agrotec. Podle obžaloby se mu podařilo zrušit soutěž, ve které firma neuspěla. Pneumatiky pak Agrotec dodával na základě staré smlouvy z roku 2004. Poště tím údajně vznikla škoda přes 2,5 milionu korun.

Bez zadávacího řízení podle obžaloby pošta nakupovala v roce 2012 a 2013 také náhradní díly do aut. Od Agrotecu v tomto období podle spisu nakoupila díly za téměř 17 milionů korun. Richter odmítl před soudem vypovídat. Firma ale vinu odmítá. „Koneckonců zdejší soud už jednou stíhání Agrotecu zastavil,“ poznamenal právní zástupce Josef Bartončík. Vrchní soud ovšem v březnu vyhověl stížnosti státního zástupce a kauzu městskému soudu vrátil.