Soud zrušil pokutu pro Piráty. Strana podle něj dárce zveřejnila včas

Krajský soud v Brně zrušil pokutu 55 tisíc pro Piráty. Po sněmovních volbách v roce 2017 ji udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí za to, že strana nezveřejnila včas informace o dárcích a financování volební kampaně. Podle čtvrtečního rozhodnutí soudu ale Piráti lhůtu stihli.

Argumentem úřadu bylo, že Piráti zveřejnili informace až tři dny před volbami ve 21 hodin, Úřad však vyžadoval, aby údaje byly dostupné už o půlnoci. Krajský soud v Brně nyní kontroval, že volební zákon přesnou lhůtu nestanovuje.

Při rozhodování soud čerpal z občanského zákoníku, který uvádí, že lhůty mají být dodržovány v takzvanou obvyklou denní dobu. Tu lze ale pro zveřejňování informací na internetu podle soudu stanovit jen těžko.

„Jsme rádi, že soud uznal, že původně vyměřená pokuta byla neopodstatněná, jelikož zákon o volbách a občanský zákoník neuvádí přesnou lhůtu,“ řekla mluvčí strany Karolína Sadílková. „Ostatně Piráti jsou od počátku stranou s transparentním hospodařením, kdy lze veškeré výdaje i dary v rámci kampaní či hospodaření strany obecně vždy veřejně dohledat,“ dodala Sadílková.

Pokutu soud označil jako nepřiměřený trest. „Rozhodnutí úřadu se ruší a věc se mu vrací k dalšímu řízení,“ řekla mluvčí soudu Eva Angyalossy.

Od vyhotovení písemného rozsudku bude mít Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran lhůtu dva týdny na podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle mluvčí úřadu Lindy Hrubešové zatím není jasné, jak bude postupovat. 

Soudy budou řešit i další pokuty

Pirátská strana byla první, která se proti rozhodnutí úřadu bránila u soudu, žalobu ale podali také Starostové a nezávislí a Komunistická strana Čech a Moravy. Jimi se ale soud zatím nezabýval, celkem bude řešit 15 pokut.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran funguje od začátku roku 2017 a jeho vedení jakýkoliv rozsudek vítá. Osvětluje tak jeho výkladovou praxi.